Datering
Maker Onbekend

Cargadoorslepel van Christian Magnus Schröder uit Libau.

Zilveren cargadoorslepel. Gladde steel, die met een dubbel lof is bevestigd aan de bak. Op de achterzijde van de steel: 'Christian Magnus Schroder Liebau 1770'. Achterzijde bak: 'W.T. Tysma 1938'. Bovenaan de steel aan de voorzijde tweemaal een onbekend makersmerk: 'HM'
Christian Magnus Schröder was koopman te Libau. Deze stad is tegenwoordig bekend onder de naam Liepaja en is een havenstad gelegen in het zuidwesten van Letland. Deze lepel werd mee naar Friesland genomen door Lolle Harings Nauta (1764-1828) schipper/koopman/boer te Woudsend. In de periode 1792-1802 maakte hij reizen naar de Oostzee, Frankrijk, Spanje en Portugal met het schip Wietske Tromp van Visser, later onder Duitse vlag (De Freundschaft).
Bij welke gelegenheid de lepel in tweede instantie werd gegraveerd is onbekend. Dat gebeurde wel binnen de familiekring van Lolle Harings Nauta: W.T. Tijsma was een zoon van Grietje Nauta en daarmee een achterkleinzoon van Lolle Harings Nauta. Ook daarna bleef de lepel in de familie: schenker is ook een Tijsma.
In de havens aan de Oostzee schonken de cargadoors of bevrachters aan scheepskapiteins die een lading graan innamen een zilveren lepel als kaplaken, dat is een premie boven de vrachtprijs om goede zorg voor de lading te dragen.
literatuur: - A.R. Kelder, Maritieme verzamelingen. Cargadoors- of Oostzeelepels, in: De Blauwe Wimpel, jaargang 59 (2004), nr. 11, p. 436-437. - A. Westers, Oostzeelepels in de verzameling van het Kapiteinshuis Pekela, in: Jaarverslag 2004 Kapiteinshuis Pekela/Stichting Westers, p. 8-16.

Identificatie
Titel
Cargadoorslepel van Christian Magnus Schröder uit Libau.
Objectnummer
FSM-2011-005
Objecttype
  • Cargadoorslepels
  • Lepels
    Keukengerei voor het bereiden, opdienen of nuttigen van voedsel; bestaat uit een komvormige schep aan een steel. (AAT-Ned)
  • Zeemanssouvenirs
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000021984
Over
Onderwerpen
  • Letland
  • Oostzee
  • Liepaja
Werk
Lengte
21.7 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Zilver
    Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
  • Metaal
    Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA