Datering
Maker Onbekend

Kootspel, bestaande uit een kist met koten. Afkomstig uit Terherne.

Kootspel. Houten kist met scharnierend deksel. Ongeverfd. Daarin 297 koten. Bij de kist horen drie werphouten (twee van hout en één van ijzer: B-D)
De bijbehorende werphouten zijn ingeschreven onder nummer 1988-100
Het kootspel (in het Fries heet het spel Kjetse) is afkomstig uit Terherne. Het spel werd gespeeld op het ijs. De koten werden in een lijn op het ijs gelegd. De deelnemers wierpen dan ca. 20 koten over de lijn en mochten de lijn daarbij niet beschadigen. Anders moest er boete betaald worden. Het kootspel werd sinds het begin van de twintigste eeuw in Terherne gespeeld, meestal wanneer de dooi inviel. De koten zijn waarschijnlijk verzameld door Hantsje Tsjerks Rijpkema, die aktief was voor ijsclub De Broederschap. Het spel werd bij hem bewaard, en later bij zijn zoon, zijn kleinzoon (Hantsje Rijpkema) en diens oomzegger T. Woudstra (de bruikleengever).

Identificatie
Titel
Kootspel, bestaande uit een kist met koten. Afkomstig uit Terherne.
Objectnummer
FSM-1988-100-A
Objecttype
  • Kootspel
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000023742
Over
Onderwerpen
  • Terherne
  • Volksspelen
    Een volksspel is een traditioneel spel dat vroeger meer gespeeld werd. Tegenwoordig zijn sommige spelen vervangen door moderne versies: kegelen werd vervangen door bowling. (Wikipedia)
  • IJssport
Werk
Breedte
24.0 cm
Hoogte
23.0 cm
Lengte
55.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Been
    Een combinatie van organisch en/of anorganisch materiaal die hoofdzakelijk bestaat uit collageen en calciumfosfaat; het vormt het geraamte van de meeste gewervelde dieren. (AAT)
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA