Datering
Maker Firma J.M.J. van Wielik

Doosje voor bronzen erepenning in 1910 uitgereikt aan Willem Postma.

Doosje voor bronzen medaille. kartonnen doosje met scharnierend deksel waarop aan de buitenzijde een gouden kroon is gedrukt. De binnenzijde is gevoerd met blauwe zijde waarop de firmanaam van de leverancier; de fa. Van Wielik te Den Haag.
De erepenning is uitgereikt aan Willem (Pieters) Postma, Geboren te Gaarkeuken op 7 december 1879 en overleden te Earnewâld op 28 september 1953, zoon van Pieter Postma en Johanna Toering. De erepenning werd uitgereikt 'wegens de voor hem met levensgevaar in 1907 en 1910 uitgevoerde reddingen van drenkelingen'. Volgens overlevering betrof beide keren het redden van een kind uit het ijs.
literatuur: - Leeuwarder Courant, 11-07-1910

Identificatie
Titel
Doosje voor bronzen erepenning in 1910 uitgereikt aan Willem Postma.
Objectnummer
FSM-2022-133-C
Objecttype
  • Verpakkingsmateriaal
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000026230
Over
Onderwerpen
  • Drenkelingen
  • Earnewâld
Werk
Breedte
5.3 cm
Hoogte
2.2 cm
Lengte
11 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Firma J.M.J. van Wielik
Datering
Materiaal
  • Papier
    Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. (Project Fotografie)Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.
  • Zijde
    Zijde is een natuurlijke substantie die wordt afgescheiden door bepaalde insecten en stolt bij contact met de lucht. Het bekendst voor haar productie is de zijderups (Bombyx mori), ze behoort tot de orde van de Lepidoptera of schubvleugeligen. Er zijn ook bepaalde spinnen die geschikt zijn voor de zijdeteelt. Terwijl de rupsen er hun cocon mee maken, weven spinnen er hun web van. De term zijde wordt gebruikt voor de natuurlijke textielvezel die als grondstof dient voor het vervaardigen van zijden stoffen. Ook deze stoffen worden aangeduid met de term zijde.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA