Datering
Maker Onbekend
Twee bronzen erekruisen van de Tiendaagse Veldtocht, uitgereikt aan Jan Haga.
Twee bronzen erekruisen. Eremedaille en draagmedaille. Vorm: Malthezer kruis. VZ: gekroonde W tussen eike- en lauwertakken en erboven: 'vrijwillig'. KZ: 'TROUW AAN VADERLAND EN KONING / 1830-1831'. De medaille hangt aan een groen-wit lint.
Het bronzen kruis is uitgereikt aan Jan Haga, die mee had gedaan aan de Tiendaagse Veldtocht in Augustus 1831. Het was een korte strijd die de Nederlandse troepen onder opperbevel van prins Willem voerden tegen het leger der in opstand gekomen Belgen. Het Nederlandse leger was groter en beter georganiseerd dan het Belgische. Er werden enkele gemakkelijke overwinningen behaald. Toen een Frans leger naderde bood de Engelse gezant een wapenstilstand aan, die werd aanvaard door Prins Willem. De Nederlandse leger trokken weer terug. De veldtocht wekte in Nederland grote geestdrift en had een kleine wijziging in de voorwaarden der scheiding (24 artikelen) tot gevolgd.
Jan Haga (1808-1838) was een zoon van Arjen Buwalda van Haga (1778-1857) en Janneke Bokma (1783-1836) te Sneek. Hij studeerde in 1831 theologie in Leiden. Ten tijde van de Veldtocht sloten veel studenten zich aan bij de Compagnie Vrijwillige Jagers der Leidsche Hoogeschool. Zo ook Jan Haga. Als dank daarvoor kreeg hij het bronzen kruis en een zilveren penning van de Leydsche Jonkvrouwen (inv.rn. 1999-011). In 1833 werd hij predikant te Wolsum, waar hij in 1838 stierf. Via zijn broer Bauke Haga (1811-1875) en diens vrouw Bernardina SChrader Campen, kwam het ereteken terecht in de familie Schijfsma. Van Jan Haga zijn diploma's en brieven bewaard in het familiearchief Schijfsma, aanwezig in het Fries Scheepvaart Museum.
literatuur:
- Archief Familie Schijfsma, inv.nr. 14
Reacties