Datering
Maker Onbekend
Pentekening van de gevel van het pand Oosterdijk 16 te Sneek.
Tekening. Inkt op papier. Afbeelding van de voorgevel van het pand Oosterdijk 16 te Sneek. Op de begane grond de etalage van 'Van der Woud's Schoenmagazijn' met in het midden een dubbele toegangsdeur met bovenlicht. Op de ruiten grote cijfers '16' in een cirkel. Op de plint twee maal: 'A. v.d. Woud'. Aan de gevel ter hoogte van de eerste verdieping hangt links een uithangbord met de tekst: 'Het adres voor voetlijders'.
In 1928 kocht Auke van der Woud (1876-1935) dit pand en opende daar zijn schoenenzaak, die eerder in het kleinere Oosterdijk 36 was gevestigd. Oosterdijk 16 was een winkel en een woonhuis, een combinatie die overal gebruikelijk was. De pui met de grote spiegelruiten laat een verbouwing zien die aan het eind van de 19de eeuw moet hebben plaatsgevonden (in 1898 werd ook Oosterdijk 14 verbouwd). Voor die verbouwing zal het gebouw de vorm hebben gehad die Oosterdijk 10 nu nog heeft: een 17de - of 18de-eeuws betrekkelijk laag lang huis met een topgevel en een zadeldak. Met de verbouwing in de late 19de eeuw werd het voorste gedeelte van Oosterdijk 16 een winkel met een hoog plafond en een balkon. Boven het winkelgedeelte kwam een woning met twee verdiepingen. Het gedeelte achter de winkel werd ook verbouwd, maar de maten van het 17de- of 18de-eeuwse huis en het oude zadeldak bleven daar zichtbaar. Op de begane grond kwam een werkplaats, daarboven werd voor Auke’s bejaarde schoonmoeder Sytske Homans (1841-1931). een woning gemaakt (kamer, twee slaapkamers en een keukentje). In 1935 overleed Auke van der Woud en nam zijn zoon Arjen (1907-1979) de zaak over, in de woning achterin het huis woonde zijn moeder Elisabeth de Vries (1876-1961) tot haar dood. In 1970 verkocht Arjen het pand, enkele jaren later werd het afgebroken en door een nieuw gebouw vervangen.
Een kleinzoon van Auke (en zoon van Arjen) van der Woud dateert de tekening op vóór 1950, met name aan de hand van de wat statische indeling van de etalage en de gordijnen met kwasten achter de ruiten daarvan. De etalage werd na ca. 1950 steeds door een professionele etaleur ingericht.
Reacties