Datering
Maker Onbekend

Pentekening van de gevel van het pand Oosterdijk 16 te Sneek.

Tekening. Inkt op papier. Afbeelding van de voorgevel van het pand Oosterdijk 16 te Sneek. Op de begane grond de etalage van 'Van der Woud's Schoenmagazijn' met in het midden een dubbele toegangsdeur met bovenlicht. Op de ruiten grote cijfers '16' in een cirkel. Op de plint twee maal: 'A. v.d. Woud'. Aan de gevel ter hoogte van de eerste verdieping hangt links een uithangbord met de tekst: 'Het adres voor voetlijders'.
In 1928 kocht Auke van der Woud (1876-1935) dit pand en opende daar zijn schoenenzaak, die eerder in het kleinere Oosterdijk 36 was gevestigd. Oosterdijk 16 was een winkel en een woonhuis, een combinatie die overal gebruikelijk was. De pui met de grote spiegelruiten laat een verbouwing zien die aan het eind van de 19de eeuw moet hebben plaatsgevonden (in 1898 werd ook Oosterdijk 14 verbouwd). Voor die verbouwing zal het gebouw de vorm hebben gehad die Oosterdijk 10 nu nog heeft: een 17de - of 18de-eeuws betrekkelijk laag lang huis met een topgevel en een zadeldak. Met de verbouwing in de late 19de eeuw werd het voorste gedeelte van Oosterdijk 16 een winkel met een hoog plafond en een balkon. Boven het winkelgedeelte kwam een woning met twee verdiepingen. Het gedeelte achter de winkel werd ook verbouwd, maar de maten van het 17de- of 18de-eeuwse huis en het oude zadeldak bleven daar zichtbaar. Op de begane grond kwam een werkplaats, daarboven werd voor Auke’s bejaarde schoonmoeder Sytske Homans (1841-1931). een woning gemaakt (kamer, twee slaapkamers en een keukentje). In 1935 overleed Auke van der Woud en nam zijn zoon Arjen (1907-1979) de zaak over, in de woning achterin het huis woonde zijn moeder Elisabeth de Vries (1876-1961) tot haar dood. In 1970 verkocht Arjen het pand, enkele jaren later werd het afgebroken en door een nieuw gebouw vervangen.
Een kleinzoon van Auke (en zoon van Arjen) van der Woud dateert de tekening op vóór 1950, met name aan de hand van de wat statische indeling van de etalage en de gordijnen met kwasten achter de ruiten daarvan. De etalage werd na ca. 1950 steeds door een professionele etaleur ingericht.

Identificatie
Titel
Pentekening van de gevel van het pand Oosterdijk 16 te Sneek.
Objectnummer
FSM-2024-119
Objecttype
  • Pentekeningen
    Tweedimensionaal beeldend werk, waarbij de voorstelling is getekend met pen en inkt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000026459
Over
Onderwerpen
  • Winkels
    Winkels zijn gebouwen waar goederen aan consumenten verkocht worden. (Van Dale)
  • Sneek
Werk
Breedte
19.0 cm
Hoogte
29.8 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Papier
    Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. (Project Fotografie)Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden