Datering
Maker Louis de Caullery

Goden en stervelingen in een minnetuin

Het idee van een minnetuin of liefdestuin komt uit de middeleeuwen: een plek waarin mensen, goden en dieren bijeenkwamen om seks te hebben. In het echt bestond een minnetuin niet. De afbeelding is bedoeld als allegorie (iets of iemand die symbool staat voor iets of iemand anders) voor liefde, huwelijk en vruchtbaarheid. Dit is terug te zien aan de goden die de schilder Louis de Caullery heeft gekozen om af te beelden: Bacchus (wijn), Ceres (oogst en landbouw), Venus en Amor (liefde). In de zestiende en zeventiende eeuw speelt mythologie, waaronder Griekse- en Romeinse goden, een belangrijke rol in de kunst. Het gaf schilders de kans om hun kennis en meesterschap te laten zien. Vooral naaktportretten werden hiervoor gebruikt. Maar altijd met een morele of onderliggende boodschap die waarschuwt tegen losbandigheid, het belang van een goede partnerkeuze en eeuwige trouw. Want momento mori: aan al het plezier komt een einde.

Identificatie
Titel
Goden en stervelingen in een minnetuin
Objectnummer
B1998-012
Objectcategorie
schildering
Objecttype
  • schilderij
    Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
  • paneelschildering
    Een paneelschildering is een schilderij dat op een starre drager is gemaakt, gewoonlijk hout. (Conservation Dictionary)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/srm-collect-10000012
Over
Onderwerpen
  • Feestmaal
Werk
Breedte
88.00 cm
Hoogte
69.50 cm
Diepte
8.50 cm
Museum
Stg Rijksmuseum Muiderslot
Vervaardiging
Maker
  1. Louis de Caullery (schilder)
Datering
Materiaal
  • paneel
    Afzonderlijke delen, segmenten of verdelingen van een oppervlak, vooral wanneer ze dieper liggen dan of uitsteken boven het algemene niveau, of omgeven zijn door een lijst of rand. Algemeen op muren, plafonds en deuren en ook op meubelstukken. (AAT-Ned)
  • olieverf
    Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • schildpad
    Orde van zee- of landreptielen, gewoonlijk met een schild bestaande uit een rugschild (carapax) en een buikschild (plastron) die uit de ribben ontstaan en vaak aan de zijkanten van het lichaam aan elkaar vastzitten, waardoor een stijf skeletachtig omhulsel ontstaat. De dieren hebben geen kruinoog en geen tanden in de kaken. De eerste voorbeelden zijn zeer oud, uit het Boven-Trias, 215 miljoen jaar geleden. Er zijn ongeveer 300 levende soorten waterschildpadden, moerasschildpadden en landschildpadden. Sommige soorten leven in het water of in de buurt van water, maar kunnen onder water niet ademen of eieren leggen. (Archeological Base Register)
Techniek
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Licentie
Alle rechten voorbehouden

Trefwoorden