Datering

Blaker op standaard

Blaker op standaard. Standaard op drie gebogen poten. De torsgedraaide basis van de stijl is gemarkeerd met een gesmede kop. de gladde ronde schacht daarboven wordt afgesloten met een geel koperen knop. de in hoogte verstelbare geel koperen blaker, bestaand uit een cirkelvormige vetvanger met lichtuitstaande rand en een cylindrische kaarsenhouder in het midden, staat op een console waarmee hij langs de schacht schuift en waaraan een haak.

Identificatie
Titel
Blaker op standaard
Objectnummer
C1918-401
Objectcategorie
verlichtingsmiddel
Objecttype
  • kaarsenstandaard
    Hoge standaarden die meestal zijn bedoeld om op de vloer te staan, uitgerust met armen met kaarshouders. Er bestaan ook kortere versies om op tafels en andere verhoogde oppervlakken te gebruiken. (AAT-Ned)
  • blaker
    Lage kandelaar met een schotel- of schaalvormige voet die veelal is voorzien van een oortje als handvat. Werd ook kaarsepan genoemd. Soms (zonder oortje) bevestigd op kerkgestoelte. RT armluchter.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/srm-collect-10000044
Werk
Breedte
17.00 cm
Hoogte
135.00 cm
Museum
Stg Rijksmuseum Muiderslot
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • koper
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • ijzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
Techniek
  • Gesmeed
    Het vormgeven aan metaal door middel van verhitten en hameren. (AAT)
Aankoop & Licentie
Licentie
Alle rechten voorbehouden