Datering

Wandblaker

Een wandblaker, muurblaker of wandarm is een decoratieve bord of achterplaat met kaarsenhouder. Zoals de naam al doet denken, worden wandblakers aan de muur gehangen, ter decoratie maar ook als lichtbron. Deze wandblaker heeft geen bord of achterplaat maar een steel waarmee je het aan de muur kan ophangen. Veel kandelaren, pannen, strijkijzers en hekwerken werden tot 1880 gemaakt van koper. Ook deze wandblaker is gemaakt van koper. Zuiver koper is een bruin of roodachtig metaal dat moeilijk te vervormen is. Wanneer je zink toevoegt kun je het veel makkelijker vormgeven. Hierdoor creëer je messing of geelkoper. Veel geelkopere voorwerpen zijn gegoten, maar deze wandblaker is geslagen (gehamerd): met behulp van een hamer wordt het koper op een aambeeld in vorm gebracht. De klinknagels waarmee de steel is vastgezet aan de vetvanger zijn van roodkoper.

Identificatie
Titel
Wandblaker
Objectnummer
M1954-020
Objectcategorie
verlichtingsmiddel
Objecttype
  • kaarsenstandaard
    Hoge standaarden die meestal zijn bedoeld om op de vloer te staan, uitgerust met armen met kaarshouders. Er bestaan ook kortere versies om op tafels en andere verhoogde oppervlakken te gebruiken. (AAT-Ned)
  • blaker
    Lage kandelaar met een schotel- of schaalvormige voet die veelal is voorzien van een oortje als handvat. Werd ook kaarsepan genoemd. Soms (zonder oortje) bevestigd op kerkgestoelte. RT armluchter.
  • wandblaker
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/srm-collect-1026
Werk
Breedte
20.50 cm
Hoogte
19.00 cm
Diepte
19.00 cm
Museum
Stg Rijksmuseum Muiderslot
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • koper
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Techniek
  • Geslagen
    Wordt gebruikt voor het toebrengen van slagen op een stukje metaal, in het bijzonder een muntplaatje, met als doel een indruk in het metaal aan te brengen. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Licentie
Alle rechten voorbehouden