Datering

Kookpot op drie poten

De kookpot die in zijn geheel is gegoten heeft een gietnaad nabij de oren (dit kan niet!!?SS). Hij heeft onderaan een verdikking die als gevolg van de giettechniek is ontstaan. Het profiel van de buik is rond. De liprand heeft bovenaan een scherpe rand en is naar buiten toe enigszins bol. De pot staat op drie poten, die in doorsnede rechthoekig zijn en waarvan bij één de buitenste verticale rand overgaat in een kruis op de buik van de pot. De enigszins rechthoekige oren zijn in elkaars verlengde aan de liprand en buikwand bevestigd. Onder het ene oor bevindt zich een teken, dat mogelijk als VII te lezen is, bij het andere oor bevinden zich drie ingekraste verticale strepen en een stip. Misschien is hiermee het keurstempel van mechelen aangegeven. De pot heeft een smeedijzeren hengsel. De buikwand is onderaan gebroken.

Identificatie
Titel
Kookpot op drie poten
Objectnummer
B1950-014
Objectcategorie
voedselbereidingsuitrusting
Objecttype
  • pot (voedselbereidingsuitrusting)
    Houders in allerlei grootte en vorm, maar meestal rond, hoofdzakelijk gebruikt voor huishoudelijke doeleinden. Ze zijn er ook van metaal. (AAT-Ned)
  • kookpot
    Grote, open vaten, vooral die welke boven een open vuur worden gehangen. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/srm-collect-10000054
Werk
Hoogte
41.70 cm
Museum
Stg Rijksmuseum Muiderslot
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • smeedijzer
    Smeedijzer is ijzer met minder dan 0,05% koolstof en kan niet uitgehard worden.Wrought iron is iron with less than 0.05% carbon and cannot be hardened.
  • brons
    Een reeks bruinachtige kleuren die lijken op de kleur van het metaal brons, een legering van koper en tin. (Archeological Base Register)
Techniek
  • Gegoten
    Het smelten (in verband met glas ook het fuseren) en in een vorm gieten van materialen, bijvoorbeeld metaal of glas.
Aankoop & Licentie
Licentie
Alle rechten voorbehouden