Datering

Kookpot op drie poten

Kookpot met een bolvormig lichaam met afgeplatte onderzijde op drie poten met min of meer driehoekige doorsnee. Rechte zeer schuin naar boven gerichte hals, die aan de buitenzijde een rechte hoek vormt met de wand van de buik. Liprand met scherpe kant. de scherphoekige oren lopen iets schuin af en zijn in elkaars verlengde tegen de buik en liprand geplaatst.

Identificatie
Titel
Kookpot op drie poten
Objectnummer
M1953-311
Objectcategorie
voedselbereidingsuitrusting
Objecttype
  • pot (voedselbereidingsuitrusting)
    Houders in allerlei grootte en vorm, maar meestal rond, hoofdzakelijk gebruikt voor huishoudelijke doeleinden. Ze zijn er ook van metaal. (AAT-Ned)
  • kookpot
    Grote, open vaten, vooral die welke boven een open vuur worden gehangen. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/srm-collect-34
Werk
Breedte
39.00 cm
Hoogte
21.00 cm
Museum
Stg Rijksmuseum Muiderslot
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • ijzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
Techniek
  • Gesmeed
    Het vormgeven aan metaal door middel van verhitten en hameren. (AAT)
Aankoop & Licentie
Licentie
Alle rechten voorbehouden