Datering

Vuurbok met 'stromend water'-motief in staanders

Vuurbok met een staander die bestaat uit een tweepoot met motief van stromend water, waarin de legger met zijn kopse kant in steekt, en een schacht. deze schacht is geleed in een gotische nis met console en huif, respectievelijk dubbelancet, een rechtmatig kruismotief en tenslotte een afdekplaat. De legger is rechthoekig van doorsnee en haakvormig.

Identificatie
Titel
Vuurbok met 'stromend water'-motief in staanders
Objectnummer
M1960-111
Objectcategorie
haardgerei
Objecttype
  • vuurbok
    De vuurbok in de open haard was een meestal uit twee delen bestaande ijzeren constructie waarop men bijvoorbeeld hout of turf kon leggen, zodat er lucht onder kon komen, wat de verbranding bevordert. De vuurbok in de open haard was een meestal uit twee delen bestaande ijzeren constructie waarop men bijvoorbeeld hout of turf kon leggen, zodat er lucht onder kon komen, wat de verbranding bevordert.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/srm-collect-19
Werk
Breedte
33.30 cm
Hoogte
59.20 cm
Diepte
53.00 cm
Museum
Stg Rijksmuseum Muiderslot
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • ijzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
Aankoop & Licentie
Licentie
Alle rechten voorbehouden