Datering
Maker

Portret van Pieter Dircksz Hasselaer

Op dit portret staat Pieter Dirckszoon Hasselaer afgebeeld. In de 16e eeuw was hij reder (iemand die boten bezit en deze verhuurt). In deze rol is hij betrokken geweest bij de oprichting van de VOC (Vereenigde Oostindische Compagnie). Naast reder was Hasselaer ook eigenaar van een scheepsbeschuitbakkerij en bierbrouwerij in Amsterdam. Al het scheepsbeschuit en bier dat hij maakte was uitsluitend bedoeld als bevoorrading van zijn schepen. Vanuit zijn eerste huwelijk met Aecht Pieters van Beverweerd, wordt Hasselaer vader van drie kinderen. Hun jongste zoon, Pieter Pieterzoon Hasselaer, trouwt later met Aeghje (Agatha) Hooft, de zus van P.C. Hooft. Na de dood van Aecht hertrouwd Hasselaer in 1587 met Margriet Benningh en krijgt hij nog vier kinderen. Hasselaer heeft twee bierbrouwerijen gehad, eerst De Witte Arent en vanaf 1611 De Witte Haan. Na zijn dood in 1616 zet Margriet zijn werkzaamheden voort, waaronder ook de bierbrouwerij. Tot 1888 blijft de bierbrouwerij in de familie. Door de jaren heen behoudt de brouwerij een belangrijke handelsrelatie met de VOC. Zowel voor het bevoorraden van de schepen met scheepsbier als, later, met het brouwen en exporteren van Haantjesbier (een zwaarder soort bier) naar de koloniën. De familie Hasselaer was dan ook een machtige familie. Deze macht kregen ze voornamelijk door goed gekozen huwelijken, waaronder met de familie Hooft. P.C. Hooft was erg gecharmeerd van de vader van zijn zwager. In zijn boek Nederlandsche Historien vertelt hij uitgebreid over de heldhaftige daden van Hasselaer en zijn tante Kenau tijdens het Beleg van Haarlem. En ook schrijft hij zijn grafschrift: “Dit graf houdt Hasselaar, geborgen in den schoot, Geen man ooit achtte meer de deught, oft min de doodt.” Op dit portret draagt Hasselaer een wambuis (gewatteerd vest) met daaroverheen een mantel afgezet met bont en een molensteenkraag. Het schilderij is toegeschreven aan Cornelis van der Voort, een veelgevraagd portretschilder. Zo heeft hij ook een portret geschilderd van Cornelis Pieterszoon Hooft, de vader van P.C. Hooft.

Identificatie
Titel
Portret van Pieter Dircksz Hasselaer
Objectnummer
M1958-006
Objectcategorie
schildering
Objecttype
  • schilderij
    Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
  • paneelschildering
    Een paneelschildering is een schilderij dat op een starre drager is gemaakt, gewoonlijk hout. (Conservation Dictionary)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/srm-collect-159
Werk
Breedte
61.50 cm
Hoogte
72.00 cm
Diepte
6.50 cm
Museum
Stg Rijksmuseum Muiderslot
Vervaardiging
Maker
  1. (schilder)
Datering
Materiaal
  • paneel
    Afzonderlijke delen, segmenten of verdelingen van een oppervlak, vooral wanneer ze dieper liggen dan of uitsteken boven het algemene niveau, of omgeven zijn door een lijst of rand. Algemeen op muren, plafonds en deuren en ook op meubelstukken. (AAT-Ned)
  • olieverf
    Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
Techniek
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Licentie
Alle rechten voorbehouden

Trefwoorden