Datering
Maker

De bakker van Eekloo

“Ick gaen te raedt by desen man, of hy my niet herbakken kan.” Ontevreden over je uiterlijk? Geen probleem! Bij deze bakker kun je je hoofd opnieuw laten bakken. Jonger, mooier of sensueler, de bakker doet zijn best om je dromen waar te maken. Maar let op, er kan van alles misgaan. Ligt je hoofd te lang in de oven? Dan kom je eruit als een heethoofd. Te kort? Dan kom je eruit als een halvegare. En gaat er iets mis tijdens het bakken? Dan kom je eruit als een misbaksel. Vanaf de middeleeuwen ontstaan er meerdere legendes waarin verjonging centraal staat. Denk bijvoorbeeld aan de Fontein van de Eeuwige Jeugd of de Oudewijvenmolen (verjongingsmolen). Rond 1600 worden deze legendes een populair onderwerp voor gravures en prenten. Dit schilderij laat de legende van de bakker van Eeklo zien. In het Oost-Vlaamse dorpje Eeklo zou deze bakker het hoofd van zijn klant afhakken en tijdelijk omwisselen met een groene kool. Vervolgens gaat hij met het hoofd aan de slag. Hij kneedt, hervormd en behandelt het met allerlei magische middeltjes. Terwijl de koolhoofden geduldig wachten, gaat het hoofd de oven in. Wanneer hij klaar is, wordt het hoofd weer netjes op het lichaam gezet. En het gaat niet alleen om je eigen hoofd! Zo zie je achterin, in de rij bij de deur, meerdere mensen staan met het afgehakte hoofd van een ander. De dame vooraan, die het hoofd van haar man aanbiedt, wil graag dat hij herbakken wordt zodat hij haar buitenechtelijke affaires vergeet. Achter haar staat een man die het ‘oudt hoofdt vol rimpels en vellen’ van zijn vrouw wil laten herbakken. Maar ja, de kans dat het misgaat en je er als heethoofd of halvegare uitkomt is vrij groot. De moraal van het verhaal is dan ook: wees tevreden met je eigen hoofd!

Identificatie
Titel
De bakker van Eekloo
Objectnummer
B1949-089
Objectcategorie
schildering
Objecttype
  • schilderij
    Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
  • paneelschildering
    Een paneelschildering is een schilderij dat op een starre drager is gemaakt, gewoonlijk hout. (Conservation Dictionary)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/srm-collect-10000063
Werk
Breedte
39.50 cm
Hoogte
30.00 cm
Museum
Stg Rijksmuseum Muiderslot
Vervaardiging
Maker
  1. (schilder)
Datering
Materiaal
  • paneel
    Afzonderlijke delen, segmenten of verdelingen van een oppervlak, vooral wanneer ze dieper liggen dan of uitsteken boven het algemene niveau, of omgeven zijn door een lijst of rand. Algemeen op muren, plafonds en deuren en ook op meubelstukken. (AAT-Ned)
  • olieverf
    Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
Techniek
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Licentie
Alle rechten voorbehouden

Trefwoorden