Datering
Maker Nicolaes Eliasz Pickenoy

Portret van Margriet Benningh

Dit portret van Margriet Benningh is 13 jaar na de dood van haar man Pieter Dirckszoon Hasselaer gemaakt. Margriet is de tweede vrouw van Hasselaer. Samen krijgen ze vier kinderen. Uit een eerder huwelijk heeft Hasselaer ook nog drie kinderen. De zoon uit dit huwelijk trouwt op 4 september 1608 met de zus van P.C. Hooft. Na de dood van Hasselaer erft Margriet zijn rederij (bezit en verhuur van schepen) en bierbrouwerij De Witte Haan. Hasselaer is betrokken geweest bij de oprichting van de VOC (Vereenigde Oostindische Compagnie). De brouwerij verzorgde de bevoorrading voor de schepen en, later, voor de koloniën. Ook onder Margriet werd deze handelsrelatie voortgezet. Na haar overlijden gaat de brouwerij over naar Balichgen Pieters Hasselaer, een dochter van Hasselaer uit zijn eerste huwelijk. Tot 1888 blijft de bierbrouwerij in bezit van de familie. En tot ver in de 20e eeuw wordt het zogenaamde Haantjesbier verscheept naar de koloniën. Op dit portret draagt Margriet een donker gewaad met molenkraag en kapje. Het portret is geschilderd door Nicolaes Eliaszoon Pickenoy, een bekende portretschilder. Waarschijnlijk is hij een leerling geweest van Cornelis van der Voort, de toegeschreven schilder van het portret van haar man. Dit portret en het portret van Hasselaer vormen samen een pendant (werken die bij elkaar horen). Er zijn van deze pendanten drie versies bekend. De pendant in onze collectie is waarschijnlijk de originele versie. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat dit portret als enige gedateerd is en de leeftijd van Margriet (64 jaar) benoemd wordt. Daarnaast heeft het doek nog de originele afmetingen, in tegenstelling tot de versie in de collectie van het Rijksmuseum. Beide schilderijen zijn eind jaren 1950 geschonken aan het Muiderslot.

Identificatie
Titel
Portret van Margriet Benningh
Objectnummer
M1958-007
Objectcategorie
schildering
Objecttype
  • schilderij
    Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/srm-collect-160
Werk
Breedte
55.00 cm
Hoogte
69.50 cm
Diepte
6.00 cm
Museum
Stg Rijksmuseum Muiderslot
Vervaardiging
Maker
  1. Nicolaes Eliasz Pickenoy (schilder)
Datering
Materiaal
  • paneel
    Afzonderlijke delen, segmenten of verdelingen van een oppervlak, vooral wanneer ze dieper liggen dan of uitsteken boven het algemene niveau, of omgeven zijn door een lijst of rand. Algemeen op muren, plafonds en deuren en ook op meubelstukken. (AAT-Ned)
  • olieverf
    Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
Techniek
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Licentie
Alle rechten voorbehouden

Trefwoorden