Datering

Haardplaat met afbeelding van Adam en Eva

Gietijzeren haardplaat met de voorstelling van Adam en Eva ter weerszijden van de boom met de verboden vruchten, waaromheen zich de slang slingert. Daarboven een slecht leesbare leesband met enkel rechts de naam Adam te lezen. Daarboven weer een band met in het midden een rozetmotief geflankeert door naar het toe gebogen bladmotieven. Onderaan een band met rozet in het midden, dat geflankeert wordt door horizontale symmetrische palmtakken. Het reliëf is op sommige plaatsen weggesleten.

Identificatie
Titel
Haardplaat met afbeelding van Adam en Eva
Objectnummer
M1993-002
Objectcategorie
haardgerei
Objecttype
  • haardplaat
    Gietijzeren plaat tegen de achtermuur van een open haard. Veelal versierd met een reliëf dat in een religieuze (maar ook in een profane) omgeving een bijbelse voorstelling kan zijn. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/srm-collect-286
Werk
Breedte
44.00 cm
Hoogte
70.50 cm
Museum
Stg Rijksmuseum Muiderslot
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • gietijzer
    Gietijzer is hard, bros en niet smeedbaar ijzer, verkregen door ruwijzer in een koepeloven te smelten. Soms wordt er kalksteen aan toegevoegd, waardoor het ijzer wordt gezuiverd van zwavel, fosfor e.d.. Het wordt sedert de vijftiende eeuw toegepast. Het gietijzer kreeg vooral in de negentiende eeuw ruime toepassing voor talrijke onderdelen in de bouw, zoals ankerrozetten, goten, kaponderdelen en kolommen, maar ook voor bruggen, grafmonumenten, plantenkassen en zelfs hele gebouwen, zoals het Paleis voor Volksvlijt te Amsterdam (1861). Elementen voor vuurtorens werden eveneens van gietijzer gemaakt en op de bouwplaats gemonteerd. De laatste ijzergieterij van belang in Nederland werd in 1983 gesloten. (Haslinghuis)Cast iron is hard, brittle and nonmalle iron obtained by melting pig iron in a cupola furnace. Sometimes limestone is added, purifying the iron of sulfur, phosphorus, etc. It has been used since the fifteenth century. Cast iron received wide application, especially in the nineteenth century, for numerous components in construction, such as anchor rosettes, gutters, hood parts and columns, as well as for bridges, tombs, greenhouses and even entire buildings, such as the Paleis voor Volksvlijt in Amsterdam (1861). Elements for lighthouses were also made of cast iron and assembled on site. The last iron foundry of importance in the Netherlands closed in 1983. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
Alle rechten voorbehouden

Trefwoorden