Datering
Maker

Stoel met torsgedraaide geleding

In de zeventiende eeuw zaten de meeste mensen op banken. Een stoel was een statussymbool; alleen rijke mensen zaten erop. De Hollandse renaissance stoel, beter bekend als de Spaanse stoel, was erg populair in deze tijd. Een Spaanse stoel kun je herkennen aan de rechthoekige zitting en hoge rugleuning. De meeste stoelen zijn bekleed met leer, maar ook zijde en fluweel werden gebruikt. De bekleding is doorgaans vastgemaakt met koperen siernagels. Veel Spaanse stoelen kwamen helemaal niet uit Spanje. In Nederland waren er meerdere ‘Spaanse stoelenmakers’ actief. Dit waren vaak gespecialiseerde stoelenmakers. Eenvoudige zitmeubels werden door stoelendraaiers gemaakt. Spaanse stoelen stonden vaak langs de muur. Wanneer je er eentje nodig had, kon je ‘m makkelijk pakken. Stoelen met armleuningen waren bedoeld voor mannen en stoelen zonder armleuningen voor vrouwen.

Identificatie
Titel
Stoel met torsgedraaide geleding
Objectnummer
M1960-002
Objectcategorie
meubilair
Objecttype
  • zitmeubel
    Meubels speciaal bedoeld voor zitten, zoals stoelen, banken en fauteuils.
  • stoel
    Meubel met poten en een rugleuning waarop één persoon kan zitten. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/srm-collect-59
Werk
Breedte
54.50 cm
Hoogte
94.00 cm
Diepte
49.00 cm
Museum
Stg Rijksmuseum Muiderslot
Vervaardiging
Maker
  1. (meubelmaker)
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • leer
    Leer is een dierenhuid die gelooid is met stoffen die ervoor zorgen dat de collageenstructuur zich onderling verbindt en stabiliseert. Looistoffen kunnen plantaardig van oorsprong zijn (bijvoorbeeld eikenrun) van minerale oorsprong (bijvoorbeeld chroomzouten) of vetten of oliën die in de huid gewerkt worden. Het looien verandert het leer onomkeerbaar.Leather is an animal hide tanned with substances that cause the collagen structure to interconnect and stabilize. Tanning agents can be vegetable in origin (e.g. oak run) of mineral origin (e.g. chromium salts) or fats or oils worked into the hide. Tanning irreversibly changes the leather.
Aankoop & Licentie
Licentie
Alle rechten voorbehouden

Trefwoorden