Datering

Plaatstoof met lade

Rechthoekige stoof met drie dichte zijden en in de vierde een lade met houten knoop. In het bovenblad enkele openingen. Aan beide zijwanden een steun, waarin de staanders van het hengsel scharnieren. Hiertussen een dubbelvaarvormige handgreep. De stoof is geklonken op een koperen voetplaat met houten onderzijde.

Identificatie
Titel
Plaatstoof met lade
Objectnummer
M1941-203
Objectcategorie
verwarmingsuitrusting (huishoudelijke artikelen)
Objecttype
  • stoof
    Verwarmde zalen in kloosters. VWB (AAT-Ned)
  • plaatstoof
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/srm-collect-94
Werk
Breedte
46.00 cm
Hoogte
16.00 cm
Diepte
24.70 cm
Museum
Stg Rijksmuseum Muiderslot
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • koper
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
Alle rechten voorbehouden