Datering

Plaatstoof, Urk

Gedetailleerde beschrijving

Rechthoekige plaatstoof bestaande uit houten stoof (a), een gietijzeren plaat (b) en een gietijzeren rechthoekige bak (c) voor de brandstof. In onderkant bak is het cijfer "3" geponst en zijkant vertoont een barst. Houten gedeelte is met spijkers in elkaar gezet, heeft aan de voorkant een boogvormige opening, op de bodem een plaat ijzer en is zwart gebeitst en van binnen zwart geblakerd. De plaat is aan twee zijden afgebrokkeld. .

Identificatie
Titel
Plaatstoof, Urk
Objectnummer
007623
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • voetstoof
    Stoven zijn kachels met platte pijp waarop wordt gekookt. Bekend zijn onder andere de Mechelse stoven. (Van Dale)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-16415
Werk
Breedte
36.5 cm
Hoogte
17.5 cm
Diepte
23.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • iepenhout
    Iepenhout is een inheemse houtsoort dat afkomstig is van de iep. Het hout is zeer taai, vrij hard en wordt weinig gebruikt als timmerhout omdat het snel door houtworm wordt aangetast als het niet regelmatig in trilling wordt gebracht. (Haslinghuis)
  • ijzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 6 november 1963
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Urk
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden