Datering
Maker Harmen Sul

Gezicht te Volendam

Gezicht op een binnenwater in Volendam

Gedetailleerde beschrijving

Gezicht op een binnenwater in Volendam, waarlangs een straatje en huizen. Links in de voorstelling loopt een klinkerstraatje langs het water met de bocht van het water mee naar links achter in de voorstelling. Op het straatje zijn een aantal personen weergegeven: op de voorgrond een vrouw in Volendammer dracht met rechts naast haar een meisje gekleed in een jurkje en met een strohoed op de rug. Vrouw en kind zijn beide op de rug gezien. Deels schuil gaand achter de vrouw zijn twee mannen voorgesteld. De linker man gaat grotendeels schuil achter de vrouw, de rechter veel minder; deze laatste leunt tegen een hekwerkje dat langs het water staat.; Verder naar achteren is op hetzelfde straatje nog een vrouw in Volendammer dracht te zien, ook op de rug gezien. Op de voorgrond is rechts een steiger of plankier weergegeven. Hierop staat een jongetje in Volendammer dracht, op de rug gezien. Hij houdt een touw in zijn rechter hand waaraan een speelgoedbootje vast zit dat op het water drijft. Op de voorgrond staan verder op deze steiger in de rechter onderhoek een aantal potten en een emmer. Net als links aan het straatje staan ook aan de overzijde van het water huizen. Rechts van het midden ligt voor het; huis een zeilscheepje afgemeerd. In de boot zit een jongeman. Op de erven van de huizen aan de overzijde van het water zijn wasrekken voorgesteld waaraan rechts een vrouw was aan het ophangen is.; Het geheel is geschilderd in felle kleuren, en het water wordt gesuggereerd door een bonte kleurenmengeling die de weerspiegeling vormt van de huizen aan het water.; Gemerkt en gedateerd: r.o. in zwarte verf: H. SUL / Volendam 1924.; Versozijde: r.m. op dwarslat spieraam een etiket met in blauw gedrukte tekst: Peter Koning Restauratie Atelier / Dorpsstraat 43-45 7431 CH Diepenveen telefoon 05709-1833; op dit etiket in handschrift in blauwe inkt: 028019 / ZZM 1962-7392. Conditie: doek: bedoeking (was/hars), verflaag: barsten; oorspronkelijke spieraam heeft zich langs de bovenrand afgetekent in de verflaag.; vernislaag: glanzend, spieraam: vernieuwd; vermoedelijk bij restauratie door Peter Koning te Diepenveen; spieen compleet en gezekerd.

Identificatie
Titel
Gezicht te Volendam
Objectnummer
007392
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
  • schilderij
    Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-10359
Over
Onderwerpen
  • Stads- en dorpsgezicht
    In de Erfgoedwet staan stads- en dorpsgezichten omschreven als: 'Groepen van onroerende zaken die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang dan wel hun wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich één of meer monumenten bevinden'.Een beschermd stads- of dorpsgezicht is een gebied binnen een stad of dorp met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. Door deze bescherming blijft het cultuurhistorische karakter behouden. In Nederland zijn er ruim 450 van deze beschermde gebieden.Groepen van onroerende zaken, van algemeen belang vanwege hun schoonheid, onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang, wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich een of meer monumenten bevinden
  • Klederdracht
    Met klederdracht of streekdracht (kortweg: dracht) wordt bedoeld de traditionele kleding die in gemeenschappen gedragen wordt of werd door een groot deel van de bevolking. Deze kleding maakt deel uit van de streekgebonden folklore en de geschiedenis ervan wordt vaak gedocumenteerd in volkenkundige en streekmusea. Klederdrachten worden in sommige streken nog in ere gehouden, in het bijzonder tijdens feestdagen en bijzondere ceremonies zoals oogstdankfeesten, oktoberfeesten, schuttersfeesten, optochten en folkloristische dansvoorstellingen. (Wikipedia)Costume or regional dress (short for costume) refers to the traditional clothing that is or was worn in communities by a large portion of the population. This clothing is part of regional folklore and its history is often documented in ethnographic and regional museums. Costumes are still honored in some regions, especially during holidays and special ceremonies such as harvest dance festivals, October festivals, archery festivals, parades and folkloric dance performances. (Wikipedia)
Werk
Breedte
78.4 cm
Hoogte
66.9 cm
Diepte
5.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Harmen Sul (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • olieverf
    Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
  • doek (materiaal)
    Doek is een geweven textielen stof. (Wikipedia)
Techniek
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 10 september 1962
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Volendam
  • Tiel
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden