Datering
Maker Cornelis de Bruin

Volendam

Gezicht op een aantal huizen waarvoor staande en zittende personen, alle in Volendammmer dracht.

Gedetailleerde beschrijving

Gezicht op een aantal huizen waarvoor staande en zittende personen, alle in Volendammmer dracht. Tegen de huizen zijn rekken geplaatst waaraan vissen te drogen hangen. Rechts van de huizen is water voorgesteld. Op de horizon is de overzijde van het water aangegeven met het silhouet van een molen.; De huizen zijn klein en zijn deels van hout. Links in de voorstelling zitten drie personen: van links naar rechts twee mannen en een vrouw. De voorste man zit gehurkt en heeft een pijp in de mond. Naast hem zit een jongere man op een stoel. Naast deze man zit een vrouw. Rechts van deze groep staan drie vrouwen. De voorste vrouw is op de rug gezien, en heeft een mand in de linker hand. De vrouw naast haar is en-profil op de linker zij gezien. Van de achterste van de drie vrouwen is aleen het bovenlichaam tussen de andere twee vrouwen te zien. Deze vrouw is van voren gezien.; Gemerkt l.o. in zwarte verf: CORNS de Bruin ft.; Versozijde: op plaat die tegen lijst aangespijkerd is: l.b. oud reknr.; m.b. inv.nr.; m.b. in wit krijt: Z. Museum; m. in wit krijt 5455; m. in wit krijt: B 120. LIJST: Hout; matig, l.o. hoek beschadigd, inlijsting: matig. Conditie: papier: komt los van de ondergrond, met name m.o., verflaag: krassen; barsten, vernislaag: glanzend.; Herkomst: (Veil.cat. niet aangetroffen RMA).; Er is ook een kunstenaar Cornelis de Bruin geb. 1931 en ook een Cornelis Jacobus Johannes (Cornelis) de Bruijn, geb. 1904.

Identificatie
Titel
Volendam
Objectnummer
006661
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
  • schilderij
    Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-4877
Over
Onderwerpen
  • Stads- en dorpsgezicht
    In de Erfgoedwet staan stads- en dorpsgezichten omschreven als: 'Groepen van onroerende zaken die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang dan wel hun wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich één of meer monumenten bevinden'.Een beschermd stads- of dorpsgezicht is een gebied binnen een stad of dorp met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. Door deze bescherming blijft het cultuurhistorische karakter behouden. In Nederland zijn er ruim 450 van deze beschermde gebieden.Groepen van onroerende zaken, van algemeen belang vanwege hun schoonheid, onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang, wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich een of meer monumenten bevinden
  • Klederdracht
    Met klederdracht of streekdracht (kortweg: dracht) wordt bedoeld de traditionele kleding die in gemeenschappen gedragen wordt of werd door een groot deel van de bevolking. Deze kleding maakt deel uit van de streekgebonden folklore en de geschiedenis ervan wordt vaak gedocumenteerd in volkenkundige en streekmusea. Klederdrachten worden in sommige streken nog in ere gehouden, in het bijzonder tijdens feestdagen en bijzondere ceremonies zoals oogstdankfeesten, oktoberfeesten, schuttersfeesten, optochten en folkloristische dansvoorstellingen. (Wikipedia)Costume or regional dress (short for costume) refers to the traditional clothing that is or was worn in communities by a large portion of the population. This clothing is part of regional folklore and its history is often documented in ethnographic and regional museums. Costumes are still honored in some regions, especially during holidays and special ceremonies such as harvest dance festivals, October festivals, archery festivals, parades and folkloric dance performances. (Wikipedia)
Werk
Breedte
66.2 cm
Hoogte
45.4 cm
Diepte
2.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Cornelis de Bruin (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • papier
    Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. (Project Fotografie)Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.
  • vezelplaat
    Vezelplaten zijn geperste platen van houtvezels of andere plantaardige vezels al of niet gebonden met organisch bindmiddel.
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 7 maart 1960
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Volendam
  • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

, –

Trefwoorden