Datering

Tondeldoos

Tondeldoos

Geelkoperen tondeldoos met losse bodem, waarin een gaatje zit en bolvormig deksel met dubbel oog. In doos en deksel zijn sierringen gegraveerd.

Identificatie
Titel
Tondeldoos
Objectnummer
006214
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • tondeldoos
    Een tondeldoos werd gebruikt voor het ontsteken van vuur. Het bevatte een licht ontvlambaar materiaal, zoals katoen of de hoed van een zwamsoort, de tonderzwam. Hierbij was nog een vuursteen en een metalen ring nodig. De vuursteen werd dicht bij het katoen gehouden en met de metalen ring aangeslagen. Een vonk deed de stof ontbranden, werd weer uitgeblazen en het doosje gesloten. De stof bleef dan smeulen en de vlam weer kon worden aangeblazen. In kerken is de tondeldoos nog wel aanwezig omdat deze werd gebruikt bij het ontsteken van de paaskaars.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-10909
Werk
Hoogte
6.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • koper
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 24 september 1957
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Den Haag
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden