Datering
Maker Ivar Kamke

Breistertjes op het Havendijkje

Breistertjes op het Havendijkje. Ondanks het grote formaat is dit werk 'en plein air'geschilderd. In het boek Volendam Kunstenaarsdorp, het erfgoed van Hotel Spaander staat op de bladzijden 142 en 143 een gespiegelde foto van een groot en plein air werk te zien dat werd toegeschreven aan Kamke. Het werk is gemaakt op het Havendijkje en op de foto is de schilder even weg, zo staat in het boek. Na ruim 110 jaar kwam dit museale werk op een veiling in Zweden. Op de glasnegatief foto is te zien dat de onderste strook van 19 cm niet beschilderd is. Dat klopt want om zijn compositie en verhoudingen ideaal te kunnen krijgen heeft hij zijn doek laten verlengen met 19 cm. Op het schilderij is die bijzondere techniek inderdaad terug te vinden. Volgens restaurateur Dick Kerckhoff gebeurde dat wel meer in die tijd.

Schilderij in olieverf op doek, zonder lijst, van twee jonge vrouwen in Volendammer dracht die aan het breien zijn. Tussen hen in staat een klein blond jongetje. Ze staan op een Havendijkje met rechts op de achtergrond de Zuiderzee.

Identificatie
Titel
Breistertjes op het Havendijkje
Objectnummer
027010
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
  • schilderij
    Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-111249
Werk
Breedte
123 cm
Hoogte
140 cm
Diepte
2.3 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Ivar Kamke ()
Datering
Materiaal
  • olieverf
    Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
Techniek
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 26 juli 2017
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Volendam
  • Volendam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

, –

Trefwoorden