Datering

Marsepeinvorm

Marsepeinvormen

6 Marsepeinvormen van verschillende afmetingen ; 7344/a vorm: muis met merk 56 ; 7344 /b vorm: sigaar ; 7344 /c vorm: varkenspoot ; 7344 /d vorm: zuigfles met merk 66 ; 7344 /f vorm: abrikoos ; 7344 /e vorm: stuk zeep met op de ene helft de tekst J.C. BOLDOOT AMSTERDAM en op de andere helft 1/5 ff en het merk 55. speksteen

Identificatie
Titel
Marsepeinvorm
Objectnummer
007344
Objectcategorie
Gereedschappen
Objecttype
  • botervorm
    Een botervorm is er in diverse uitvoeringen. Op de bodem van de houten kom zijn er versieringen aangebracht. De kom wordt gevuld wanneer de boter zacht is. Soms wordt er ook wat bloem in gestrooid, zodat de boter niet aan de wanden van de kom zou kleven. Wanneer de boter dan stijf is, kan ze uit de vorm worden gehaald door de kom omgekeerd uit te kloppen waardoor de versierde kant van boven komt te liggen. (bron: Museum voor Heem- en Oudheidkunde te Kontich (B))
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-11451
Over
Onderwerpen
  • Banketbakkerij
    Confiseries zijn winkels waar verfijnde snoepwaren, koekjes en taarten worden verkocht en/of vervaardigd. In Nederland gebruiken we vaker de term banketbakkers. De artikelen staan in glazen vitrinekasten en toonbanken met glazen ramen. (Algemeen Nederlands Woordenboek)
Werk
Breedte
13.0 cm
Hoogte
8.0 cm
Lengte
9.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • steen
    Harde delfstof die niet smeedbaar, niet brandbaar en (vrijwel) niet in water oplosbaar is. Wordt in de bouwkunst gebruikt als houw-, breuk- of veldsteen. (Haslinghuis)
  • gips
    Gips is een witte minerale stof, calciumsulfaat-dihydraat waarvan gesso wordt gemaakt. Gips wordt gebrand om modelleergips en anhydriet te maken. (Conservation Dictionary)Gypsum is a white mineral substance, calcium sulfate dihydrate from which gesso is made. Gypsum is burned to make modeling gypsum and anhydrite. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 13 augustus 1962
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen , Wim Zandbergen , Wim Zandbergen , Wim Zandbergen , Wim Zandbergen