Datering

Geldkistje

Geldkistje

Gedetailleerde beschrijving

Rechthoekig kistje met sleutel, scharnierend boogvormig deksel, staande op gedraaide benen pootjes. Met stukjes textiel, papier en strootjes zijn florale motieven op een donkere ondergrond geplakt en er zijn krullen en stipjes met witte verf geschilderd. Bovenkant deksel is tevens voorzien van een ruitvormig motief. Voorkant heeft een ijzeren sluiting, versierd met een benen ornament. Sleutel (b) is van ijzer. Binnenkant is beplakt met groen papier. Deksel is met strookje textiel bevestigd aan het kistje. Geheel is van vurehout en is met spijkers in elkaar gezet.

Identificatie
Titel
Geldkistje
Objectnummer
004364
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • kist
    Vrij grote stevige rechthoekige doos voor opslag of vervoer van losse goederen, soms voorzien van bewerking op de buitenwand. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-11637
Werk
Breedte
18.5 cm
Hoogte
12 cm
Diepte
12 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • papier
    Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. (Project Fotografie)Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.
  • been (materiaal)
    Een combinatie van organisch en/of anorganisch materiaal die hoofdzakelijk bestaat uit collageen en calciumfosfaat; het vormt het geraamte van de meeste gewervelde dieren. (AAT)
  • vurenhout
    Het Nederlandse woord vuren is de genormeerde naam voor het hout van de fijnspar (Picea abies). Het wordt dan vurenhout genoemd. In Nederland is vuren de meest gebruikte naaldhoutsoort, en daarmee de meest gebruikte houtsoort. Het is niet alleen makkelijk te bewerken maar ook relatief goedkoop
  • stro
    Gedroogde stengels van graangewassen of andere grassen, die worden gebruikt bij het vlechten en weven. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
legaat 15 juni 1953
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Den Haag
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden