Datering
Maker

Schommelwieg met bijbelse voorstelling

Schommelwieg met bijbelse voorstelling. De Hindelooper wieg is beschilderd in de spreekwoordelijke kleurenrijkdom die zo typisch is voor “het Friese Venetie”. De kenmerkende rode kleur van de Hindelooper meubelen is gecombineerd met veel blauwtinten en de omlijstingen rondom de voorstellingen zijn voorzien van het karakteristieke Hindelooper krulwerk in vele kleuren.

Gedetailleerde beschrijving

Schommelwieg op twee hobbelschenen, bijna rechthoekig model met naar boven toe uitlopende zijden en langs de bovenkant ajour uitgezaagde motieven. Aan hoofd- en voeteneinde is de gehele breedte van de zijden met zaagwerk gedecoreerd. Hierin zijn krullen en een hart uitgezaagd, aan het hoofdeinde aangevuld met twee omkijkende, naar elkaar toegewende vogels. Aan de zijkanten is alleen bij hoofd- en voeteneinde zaagwerk, bestaande uit krullen, bij het hoofdeinde aangevuld met een vogel. In de zijkanten is een klein hartvormpje uitgezaagd. Bovenop de hoekstijlen zijn gedraaide knoppen geplaatst. Beschildering: De voorstellingen op de zijden zijn binnen een witte lijn geschilderd, daaromheen bestaat de omlijsting uit bloemslingers op een rode ondergrond. Aan de uiteinden, ter hoogte van de hoekstijlen zijn bloemslingers geschilderd op de rode ondergrond. De hobbelschenen hebben een witte ondergrond en zijn beschilderd met krullen en bloemen. De ajour-uitgezaagde motieven hebben een donkerblauwe ondergrond en zijn beschilderd in wit, rood en oker. De voorstellingen op de zijden zijn geschilderd in naturalistische kleuren, de kleding van de voorgestelde personen is hoofdzakelijk rood, wit en blauw. Opschriften/merken: Onderaan de schildering op het hoofdeinde zijn klein de initialen 'WD' geschilderd. Afmetingen: breedte bovenkant hoofdeinde 50 cm; breedte bovenkant voeteneinde 42,4 cm; breedte onderkant hoofdeinde 34,7 cm; breedte onderkant voeteneiende 30 cm; hoogte dobbelscheen voeteneinde 14 cm; hoogte hobbelscheen hoofdeinde 14,5 cm; breedte hobbelscheen voeteneinde 53,5 cm; breedte hobbelscheen hoofdeinde 56,6 cm; lengte 105,2 cm; lengte onderkant bak 80.9 cm; hoogte hoofdeinde: 69,5 cm; hoogte voeteneinde 50,9 cm.

Identificatie
Titel
Schommelwieg met bijbelse voorstelling
Objectnummer
B001454
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
  • schommelwieg
    Schommelwiegen zijn meubels die gebruikt worden om baby's zachtjes in slaap te wiegen.Swinging cradles are pieces of furniture used to gently rock babies to sleep.
  • wieg
    Een zuidelijke benaming voor bovenschijfloop.
  • beschilderd meubilair
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-1598
Over
Onderwerpen
  • Bijbelfiguur
    Voorstelling of afbeelding van een persoon of zaak uit de Bijbel.
Werk
Breedte
56.6 cm
Hoogte
69.5 cm
Lengte
105.2 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • eikenhout
    Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)Oak is the wood of Quercus robur. The wood is hard and highly resistant to water. It has been widely used in northern Europe in construction, for ships, furniture and panels. (Conservation Dictionary)Oak wood is the wood of the oak tree. Oak is a very durable type of wood with wide pores, and with wide glistening mirrors when cut on the dead end. It is important material for beams, hoods, frames, doors, paneling and the like. Very widely used until the 17th century, nowadays it is expensive due to its scarcity and almost completely replaced by softwood. It is easy to cut and therefore suitable for making furniture. For paneling, people liked to use wagon shot and split planks. Oak wood was usually designated by its place of origin or transit port: e.g. Deventer wood, Zutphen planks, Hasselt wood (supplied along the Overijsselian Vecht), Rhenish oak, Wesel wood (supplied along the Lippe, Ruhr and Rhine rivers), Brabant wood. Nordic oak wood came from northern Germany and the Baltic countries. In the eastern Netherlands a lot of native oak was processed. Nowadays mainly French, Westphalian and Slavonian oak is in trade. (Haslinghuis)
  • ebbenhout
    Ebbenhout is hout van het geslacht Diospyros. De bomen komen voor op Ceylon (Sri Lanka), Madagaskar en in Indonesië en India. Het spinthout is geelbruin of geelgrijs. Door de ongelijke vorm van het hout en de geringe omvang, werd het per gewicht verkocht. Ebbenhout is gebruikt voor oa meubelen, in betimmeringen en voor duimstokken. (Haslinghuis)
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 14 mei 1996
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Hindeloopen
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae , Picturae , Picturae , Picturae , Wim Zandbergen