Datering

Hindelooper wieg, schommelwieg

Beschilderd Hindelooper wieg/schommelwieg. De ondergrond is groen , de knoppen, biesjes zijn rood, bloemmotieven aan de zijkant en kopkanten. Het ledikant is in 1965 vervaardigd en beschilderd door de firma Roosje te Hindeloopen. Dit bedrijf is in 1894 opgericht door de heren Roosje en Stallmann, dit om de Hindelooper cultuur niet verloren te laten gaan. Het bedrijf bestaat anno 2010 nog steeds.

Identificatie
Titel
Hindelooper wieg, schommelwieg
Objectnummer
024091
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
  • schommelwieg
    Schommelwiegen zijn meubels die gebruikt worden om baby's zachtjes in slaap te wiegen.Swinging cradles are pieces of furniture used to gently rock babies to sleep.
  • wieg
    Een zuidelijke benaming voor bovenschijfloop.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-80984
Werk
Breedte
48 cm
Hoogte
98 cm
Lengte
100 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 2010
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Hindeloopen
  • Laren
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen