Datering
Maker Johannes Hermanus Barend Koekkoek

Bom op strand

Bomschuit liggend op het strand, in de achtergrond is nog een bomschuit zichtbaar, deze ligt half verscholen achter de voorste. op de schuit staat een man. Voor de schuit staat een kar met twee paarden, een vrouw en een klein jongentje. Rechts in de voorgrond ligt een mand en een anker.; Gemerkt l.o. in de verf gekrast zodat de bruine ondergrond zichtbaar is '; Joh H B Koekkoek f 87'; Versozijde: Lijst, l.b. rode stift 'R-152-', r.b. zwarte stift '-5517-' , m. zwarte stift (?) '-5517-', Paneel m. briefje met bruine inkt beschreven (half gescheurd) '.... (?) strandgezicht Joh. H B. Koekkoek' , l.b. geel krijt '7' , m.b. zwarte verf ZZM 1956 -5517-'

Identificatie
Titel
Bom op strand
Objectnummer
005517
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
  • schilderij
    Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-3144
Over
Onderwerpen
  • Bomschuit
    Dutch fishing vessel for fishing in the North Sea. Built in Scheveningen, Katwijk, Egmond, Noordwijk and Zandvoort, they had a length-to-width ratio of 2:1 and an almost rectangular shape.Dutch fishing vessel for fishing in the North Sea, created around 1700 from the little finger. The length/width ratio was 2:1. The bomb was built on a wide plane of heavy planks lying side by side. The bow was straight with curved foot and it was placed falling on the plane as was the straight stern. The cross-section of the hull was U-shaped. The over-seam planking was set against the side of the plane. The hull was fully covered and fitted with a bun. The wide swords hung amidships. They landed on the beach. The last bomb barge remained in service until 1918. (MARDOC)Dutch flat-bottomed, broad-bodied fishing vessel for fishing in the North Sea. Conjunction of ‘bottom barge’, created around 1700 from the ‘little finger’. The last bomschuit remained in service until 1918. The bomschuit was in use for freshwater and coastal fishing. They landed on the beach (AAT).Nederlands vissersvaartuig voor de visserij op de Noordzee. Ze werden gebouwd in Scheveningen, Katwijk, Egmond, Noordwijk en Zandvoort en hadden een lengte-breedteverhouding van 2:1 en een bijna rechthoekige vorm.Nederlands vissersvaartuig voor de visserij op de Noordzee, omstreeks 1700 ontstaan uit de pink. De lengte/breedte verhouding was 2:1. De bom werd gebouwd op een breed vlak van zware naast elkaar liggende planken. De voorsteven was recht met gebogen voet en deze werd vallend op het vlak geplaatst even als de rechte achtersteven. De dwarsdoorsnede van de romp was U-vormig. De overnaadse beplanking werd tegen de zijkant van het vlak gezet. De romp was geheel gedekt en voorzien van een bun. De brede zwaarden hingen midscheeps. Ze landden op het strand. De laatste bomschuit bleef in de vaart tot 1918. (MARDOC)Nederlands platbodemd, breedgebouwd vissersvaartuig voor de visserij op de Noordzee. Samentrekking van 'bodemschuit', omstreeks 1700 ontstaan uit de 'pink'. De laatste bomschuit bleef in de vaart tot 1918. De bomschuit was in gebruik voor de versharing- en kustvisserij. Ze landden op het strand. (AAT)
Werk
Breedte
41.8 cm
Hoogte
24.5 cm
Diepte
9.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Johannes Hermanus Barend Koekkoek ()
Datering
Materiaal
  • olieverf
    Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
Techniek
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 26 juni 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Scheveningen
  • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

, –

Trefwoorden