Datering

Roerklik

Houten binnenschepen pronkten met hun achterschip. Bij het voorbij varen op rivieren en kanalen richtte de blik zich vanzelf op dit deel van het schip. Ook het roer achterop het schip kreeg veel aandacht. Er bestaan verschillende soorten versiering voor de bovenzijde van een roer: roerkoppen, roerklikken, roerleeuwen

Roerklik. Bol model. Versierd met houtsnijwerk: spiraal met een daaruitkomende bloem, die overgaat in een tak acanthusloof. Aan de achterzijde een driehoekig veld met ruitmotief. Langs de bovenkant een touwrand. Meerkleurig beschilderd. Met twee gaten doorboord. Beschildering beschadigd.

Identificatie
Titel
Roerklik
Objectnummer
007346
Objectcategorie
Scheepsonderdelen
Objecttype
  • roerklik
    Vorm van scheepssier. Los sierstuk, op de bovenzijde van het roer bij diverse zeilschepen. (De Binnenvaart)
  • scheepssier
    Al datgeen aan boord van een schip dat mooier gemaakt is dan strikt noodzakelijk is of dat voornamelijk voor het mooi aangebracht is. (De Binnenvaart)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-3279
Over
Onderwerpen
  • Scheepssier
    Al datgeen aan boord van een schip dat mooier gemaakt is dan strikt noodzakelijk is of dat voornamelijk voor het mooi aangebracht is. (De Binnenvaart)
Werk
Breedte
7.0 cm
Hoogte
19.5 cm
Lengte
101.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • iepenhout
    Iepenhout is een inheemse houtsoort dat afkomstig is van de iep. Het hout is zeer taai, vrij hard en wordt weinig gebruikt als timmerhout omdat het snel door houtworm wordt aangetast als het niet regelmatig in trilling wordt gebracht. (Haslinghuis)
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 13 augustus 1962
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Groningen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae