Datering
Maker onbekend

Merklap

Doek van een gevorderde leerling (gezien het moeilijke cursieve schrift) die ze bij het verlaten van de school mee naar huis mocht nemen. De zijde en de mooie stoffen daarvoor ; spaarden de meisjes bij elkaar van fooien die ze bij het terugbrengen van bij de school besteld handwerk van de opdrachtgeefsters ontvingen.; Door de vier sierranden niet te laten aansluiten worden ongelijke hoeken vermeden. De donkerblauwe initialen zouden van een overleden regentes kunnen zijn, maar deze letters komen niet op de lijst met regent(ess)en voor. IDV zou Jeronimo de Vries kunnen zijn, die bij de eerste groep regenten hoorde. De donker gekleurde figuurtjes duiden misschien op tot slaaf gemaakten als huisbedienden(?). De borduurpatronen van romantische voorstellingen met herders e.d waren los te koop van Duitse of Weense marskramers en in de handwerkwinkels, en waren ook afgedrukt in vrouwentijdschriften. De peer wordt wel als symbool voor erotiek gezien, de vrucht heeft daarom betrekking op het huwelijk (toevoeging en correctie 3 juli 2023: de lap is vervaarduigd op de de Werk & Leerschool in Amsterdam; IGV is Johanna Grootveld, die in deze periode leermeesteres was in school A. AC is haar assistente Aagje Cousoua. IDV en CDG (onder de grote kronen) zullen de ouders zijn. Niet Jeronimo de Vries; er zijn vrij veel lappen met de initialen van de regentessen maar ik ken er geen met die van de mannelijke curatoren. En sowieso was De Vries in deze periode curator van school B.)

Gedetailleerde beschrijving

Geborduurd met zijde op losgeweven licht getint linnen in kruis- en kastjessteek. symmetrisch. Alfabet in cursieve hoofdletters gevolgd door een alfabet in hoofd drukletters. Boven in het midden het wapen van Amsterdam met de keizerskroon en de 2 leeuwen als schilddragers, daarboven tussen twee sterren het jaartal 1824. Daarnaast twee 8-hoeken met rozen en groen waarbinnen boven en onder een dwarslijn de 4 initialen van de regentessen: S(ophia) B(uys), en (Barbara) ten S(ande) en rechts A(nna) M(aria) S(terling). donkerblauwe initialen onder de streep. IDV onder een kroon links. Onder de kleine kroon AC, wellicht de letters van de maakster, onder de linker kroon die van haar moeder, rechts die van haar vader. In het midden een orenvaas met bloemenboom, twee hondjes ernaast. Vier manden met fruit. Takje bessen. Naast grote vaas twee negerfiguren met sjerp. Takjes met kersen. Middenonder een romantische vvorstelling van een landschap met herder, zijn schapen en hond. Links onder een standerdmolen met vlag, rechts een pereboom. De sierrand rondom sluit niet in de hoeken.

Identificatie
Titel
Merklap
Objectnummer
B001102
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • merklap
    Textielwerken, meestal van fijne stof, waarop door vrouwen en meisjes in verschillende steken is geborduurd en die bedoeld zijn om in te lijsten. Ze werden doorgaans gemaakt door beginnelingen om hun vaardigheden te tonen. Kenmerkend zijn een combinatie van steken, motieven, letters en verzen, en vaak de voltooiingsdatum en de naam van de borduurster. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-4314
Werk
Breedte
39.5 cm
Hoogte
38.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Materiaal
  • linnen
    Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.Linen is textile made from the fibers of flax; it is used as a support for paintings, among other things.
  • zijde (textiel)
Techniek
  • Borduren
    Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 29 maart 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Amsterdam
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden