Datering
Maker Maria Arens

Merklap

Bovenaan de doek twee rijen letters. Op de bovenste rij: Maria Arens, oud 16 jaar, Anno 1842 CVC. De tweede rij een aantal niet te herleiden initialen. verspreid over de doek nog meer namen waaronder leden van de familie Arens. De doek is geheel vol geborduurd met Rooms Katholieke symbolen. Op het onderste deel van de doek de berg Golgotha met daaronder namen (BISSCOP, JANSEN) en initialen, daarboven het kruis met INRI (Iesus Nazarenus, Rex Iudaeorum = Jezus van Nazareth, koning der Joden), en alle passiesymbolen die in de loop der tijd bedacht zijn. Rechts het wapen van Amsterdam met keizerskroon en beide schilddragers. In een grote krans met zes rozen de familienaam ARENS.

Gedetailleerde beschrijving

Zijde op katoenen mousseline. Bovenaan de doek twee rijen letters. Op de bovenste rij: Maria Arens, oud 16 jaar, Anno 1842 CVC. De tweede rij een aantal niet te herleiden initialen. verspreid over de doek nog meer namen w,o,leden van de familie Arens. De doek is geheel volgeborduurd met vnl RK symbolen. Een monstrans, aan beide zijden vazen en mandjes met bloemboompjes en vier kandelaars met brandende kaarsen (eeuwig licht). L. en r. daarvan kussentjes met kwastenm naaikussentjes=deugdzaamheid. Boven de monstrans een met pijlen doorboord hart (van christus die zijn bloed gaf voor de mensheid), een afdakje met drie rozen, links daarvan een lam gods met vaan en rechts kleinere afbeeldingen; liggend hert in een tuin, die allen de liefde tot god symboliseren. Links en rechts twee orenvazen met bloemenbomen en kleinere motieven waarvan de stoel tot de passiesymbolen gerekend moet worden. Op het onderste deel van de doek een calvarieberg met daaronder namen (BISSCOP, JANSEN) en initialen, daarboven het kruis met INRI, de doornenkrans, de korenaren en tussen de twee kruisen van de twee andere gekruisigden alle passiesymbolen die in de loop der tijd bedacht zijn. Niet tot die symbolen behoren de vogel in de kooi (zoete slavernij van de liefde), en de molen. Rechts het wapen van Amsterdam met keizerskroon en beide schilddragers. Links daarboven een spoel, rechts een naaikussen en onder het wapen een egelantier rozeboompje en een wijnrank (symbool bloed van Christus). Middenonder de Nederlandse leeuw met zwaard en pijlen, staande in de Hollandse tuin = vrijheidssymbool. Rechts een gaande en omziende wolf (Zeelands patroon) en voorts een huis (geborgenheid) en een grote krans (eeuwigheid) met 6 rozen (liefde) en groen. Hierbinnen de familienaam ARENS.

Identificatie
Titel
Merklap
Objectnummer
B001011
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • merklap
    Textielwerken, meestal van fijne stof, waarop door vrouwen en meisjes in verschillende steken is geborduurd en die bedoeld zijn om in te lijsten. Ze werden doorgaans gemaakt door beginnelingen om hun vaardigheden te tonen. Kenmerkend zijn een combinatie van steken, motieven, letters en verzen, en vaak de voltooiingsdatum en de naam van de borduurster. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-5401
Werk
Breedte
44.0 cm
Hoogte
44.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Maria Arens ()
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • zijde (textiel)
Techniek
  • Borduren
    Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 29 maart 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Amsterdam
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden