Datering
Maker Bruna Constructiewerkplaats

Kempenaar

Halfmodellen dienden als hulpmiddel bij het bouwen van een schip. Aantekeningen die een scheepsbouwer moeilijk in het platte vlak kon maken, gaf hij aan op zo’n model. De halfmodellen dienden ook om toekomstige gebruikers inzicht te geven in de kwaliteit van het te bouwen schip. Kempenaars zijn grote tot zeer grote binnenvaartschepen. De Kempenaar is een speciaal voor de Hollandse en Belgische kanalen ontworpen scheepstype. De lengte tussen de loodlijnen bedraagt ca. 50 m. en de grootste breedte is ca. 6,5 m. Ze worden gebouwd voor een draagvermogen van 500 - 600 ton. Schepen van dit type waren zeer geschikt voor het vervoer van kolen en erts.

Gedetailleerde beschrijving

Oud: op vurehouten plank. ALGEMEEN: ongetuigd halfmodel op montageplank. SCHAAL: ca. 1:50 TECHNIEK: gestapeld blokmodel. ROMP: grijs, groen onder de waterlijn, zwart potdeksel, wit dek. Op de boeg is nog iets van een blauw met witte bies te onderscheiden, maar die is met grijs overgeschilderd. MOTOR/SCHROEF: schroefraam.STANDAARD/VITRINE: Witte montageplaat met bruine lijst.. 1993: lijstwerk rechts is gebroken, scheur linksonder in montageplank. COMPLEET/INCOMPLEET: geen roer. Constructiewerkplaats Bruin i.p.v. Bruno (E St.N)

Identificatie
Titel
Kempenaar
Objectnummer
003124
Objectcategorie
Schaalmodellen
Objecttype
  • kempenaar
    IJzeren binnenschip dat was afgestemd op sluizen in de noordelijke Belgische kanalen.IJzeren sleepschepen met een rondgebouwd voorschip en een geveegd achterschip met overhangend hek waar zich de brug met stuurbak bevond met een groot horizontaal stuurwiel dat omgeven was door een cirkelvormige loopgang afgezet met opstaande wanden van zo'n meter hoog. Aan het eind van de 19e eeuw speciaal ontwikkeld om de Kempense kanalen en de Zuid-Willemsvaart te kunnen bevaren. (MARDOC)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-6244
Werk
Breedte
25.0 cm
Lengte
132.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Bruna Constructiewerkplaats (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • vurenhout
    Het Nederlandse woord vuren is de genormeerde naam voor het hout van de fijnspar (Picea abies). Het wordt dan vurenhout genoemd. In Nederland is vuren de meest gebruikte naaldhoutsoort, en daarmee de meest gebruikte houtsoort. Het is niet alleen makkelijk te bewerken maar ook relatief goedkoop
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 24 mei 1951
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae