Vorige Zuiderzeemode 95 / 1212 Volgende
Datering
Maker

Ondermouw

Deze stukjes zijn oorspronkelijk de onderkant van de mouwen van het antieke linnen bruidshemd. Deze geborduurde manchetten kwamen zichtbaar onder de mouwen van het jakje uit. Toen de linnen hemden niet meer werden gedragen werd alleen het onderstukje van de mouwen nog gedragen. Schenkster Geertje Zeeman-Visser vertelt: 'Deze mouwstukjes zijn afkomstig van Aaltje van Altena, een zuster van Sijmen van Altena, de vader van mijn moeder. Ik heb ze gedragen toen ik in ondertrouw ging.'

Twee korte ondermouwtjes van linnen, de onderzijde afgezet met zwart band, waarlangs borduursel in zwart en rood en een zwarte open zoom, eindigend enkelecentimeters voor de achternaad. In dit laatste stukje alleen een open zoom in wit.

Identificatie
Titel
Ondermouw
Objectnummer
022913
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • ondermouw
    Afzonderlijke mouwen van licht materiaal die onder de mouwen van het belangrijkste kledingstuk worden gedragen en daardoorheen zichtbaar zijn of eronder uit lopen. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-6388
Werk
Breedte
18 cm
Lengte
11 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. ()
Datering
Materiaal
  • linnen
    Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.Linen is textile made from the fibers of flax; it is used as a support for paintings, among other things.
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Techniek
  • Borduren
    Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 29 augustus 2001
Licentie
Alle rechten voorbehouden
Locaties
  • Marken
  • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen