Datering

Booromslag of omslagboor met insciptie VDL

Collectie visserijgereedschappen van een Zuiderzeevisser uit Durgerdam

Gedetailleerde beschrijving

Booromslag met insciptie VDL Een booromslag of omslagboor bestaat uit een metalen of houten booromslag en een boorijzer. Ze wordt bij het bewerken van hout vaak aangewend om betrekkelijk kleine en ondiepe gaten te boren. Voor bijzondere doeleinden worden uitzonderlijk lange booromslagen gebruikt. Het boorijzer wordt op verschillende wijzen in de houder bevestigd. In houten booromslagen werden vaak boorijzers met kuiken gebruikt, d.i. een houten blokje waarin het boorijzer vast steekt; een kuiken past doorgaans maar in één bepaalde omslag. De metalen omslagboren hebben al dan niet een palrad zodat het boorijzer eventueel slechts in een richting meedraait. Het uiteinde waarop druk uitgeoefend wordt, is doorgaans een los stuk hout, druif genoemd; het kan ook in een punt eindigen dat past in een gat van een borstplaat die door middel van een riem op de borst van de gebruiker bevestigd is. In plaats van de houten druif zijn er ook ijzeren licht holrond platen en paddestoelvormige; ze worden hoofdzakelijk door de smid gebruikt. Een bijzonder model voor kleine gaten is voorzien van een houten handvat ter vervanging van druif of punt. Aan de booromslag is een (koperen) zwengel bevestigd. Zo kan men de afstand van handvat tot boorijzer kleiner maken en is het werktuig makkelijker te hanteren. Met een booromslag kan men ook een schroevendraaier of een dopsleutel doen draaien. http://www.mot.be/resource/Tool/omslagboor?lang=nl

Identificatie
Titel
Booromslag of omslagboor met insciptie VDL
Objectnummer
024054
Objectcategorie
Gereedschappen
Objecttype
  • booromslag
    Booromslagen zijn metalen handgereedschappen om gaten te kunnen boren. Nadat de gewenste spiraalboor in de booromslag is vastgeklemd, kan men beginnen met boren door aan het wiel van de booromslag te draaien. Booromslagen zijn er in verschillende typen en uitvoeringen. Elk materiaal vergt een speciale spiraalboor. Naast de spiraalboren zijn er nog diverse losse andere boren in de handel voor andere boorbewerkingen, zoals de centerboor en de verzinkboor. Ook deze boren zijn er in diverse maten.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-77503
Werk
Breedte
7.5 cm
Lengte
30 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 20 september 2010
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Durgerdam
  • Durgerdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden