Datering
Maker Onbekend

Gedenksteen met daarop de naam J. van Driessen, afkomstig van het Oud Kerkhof.

Gedenksteen. Natuursteen. Op één kant het ingegeraveerde opschrift 'J. van Driessen / (...) mei 1849'. De steen is beschadigd. Dat is er de oorzaak van de het opschrift niet geheel leesbaar is.
De gedenksteen is afkomstig uit het pand Oud Kerkhof 3-a te Sneek. Oorspronkelijk is de steen afkomstig uit het pand Marktstraat 10 te Sneek. Bewoners van dit pand: - 1828-1849 Willem van Haarst (hoofdonderwijzer) en Barbara Rab. Toen laatstgenoemde stierf verkocht Van Haarst het voor f. 2650,= aan Roelof van Driesen. - 1849-1868 Roelof van Driessen (koopman) - 1876-1885 Jacob van Driessen (burgemeester, overleden in 1885) - 1885-1886 Weduwe J. van Driessen - 1888-1897 Roelof van Driessen (liet het verbouwen) - 1898-1923 Leopold Hetzberger (arts). Hij trok het pakhuis achter het pand, dat was gelegen aan het Oud Kerkhof, bij het huis en zette daar in 1905 een verdieping op. Zo zal de gevelsteen van J. van Driessen terecht zijn gekomen op het Oud Kerkhof.

Identificatie
Titel
Gedenksteen met daarop de naam J. van Driessen, afkomstig van het Oud Kerkhof.
Objectnummer
FSM-1996-237
Objecttype
  • Gedenkstenen
    Gedenkstenen zijn kunstmatig bewerkte stenen, aangebracht of opgesteld ter nagedachtenis hetzij van een persoon hetzij van een gebeurtenis. Deze stenen kunnen ook betrekking hebben op de lotgevallen van een huis, zoals brand of herstel. (Van Dale)Steen met gebeitelde versiering en/of tekst, aangebracht of opgericht ter gedachtenis aan een persoon of een historische gebeurtenis.
  • Gevelstenen
    Gevelstenen zijn stenen platen of blokken die in de gevel zijn aangebracht. In bijzondere gevallen is een gevelsteen als sluitsteen toegepast of in een deel van een gevelversiering opgenomen, bijvoorbeeld in de vorm van een cartouche. In de middeleeuwen was de gevelsteen meestal in het boogveld boven de ingang geplaatst. Vanaf de 16de eeuw komen gevelstenen in het fries boven de pui of in de geveltop voor.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000007731
Over
Onderwerpen
  • Oud Kerkhof
  • Sneek
Werk
Breedte
8.5 cm
Hoogte
13.0 cm
Lengte
24.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hardsteen
    Hardsteen is een kalksteen met een meer of minder uitgesproken blauwgrijze kleur. De steensoort wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van zeer veel resten van crinoïden, diertjes met een kalkskelet, die veelal op de zeebodem leven. Bij het afsterven bleef hun kalkskelet op de bodem achter en samen met de calcietafzetting die het geheel aan elkaar smeedde, vormde zich in de loop van miljoenen jaren de blauwe hardsteenlaag. De steen is dus een aaneenkitting van crinoïden in een cement van microkristallijn calciet. De kleur wordt bepaald door de hoeveelheid zeer fijn verspreide plantaardige resten (koolstof).Bluestone is a limestone with a more or less pronounced blue-gray color. The stone type is characterized by the presence of very many remains of crinoids, animals with a calcareous skeleton, mostly living on the sea floor. When they died off, their calcareous skeleton remained on the bottom and, together with the calcite deposits that forged it all together, the bluestone layer was formed over millions of years. The stone is thus a concatenation of crinoids in a cement of microcrystalline calcite. The color is determined by the amount of very finely dispersed plant residues (carbon).
  • Steen
    Harde delfstof die niet smeedbaar, niet brandbaar en (vrijwel) niet in water oplosbaar is. Wordt in de bouwkunst gebruikt als houw-, breuk- of veldsteen. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden