Datering
Maker Andreas Vogler
Zakzonnewijzer met daarop de naam B.J. Wielenga, Sneek
Zakzonnewijzer. Droogkompas met zilverkleurige kompasroos met latijnse windrichtingaanduiding: SE (septentrion = noord), OR (orient = oost), ME (midi = zuid) en OC (occident = west). De zonnewijzer heeft een urenring, die met behulp van een eveneens scharnierbare gradenboog op de juiste breedtegraad kan worden ingesteld. Kompas, urenring en gradenboog zijn gevat in een messing huis, waarvan de achthoekige bovenzijde met graveerwerk is versierd: acanthuskrullen en arceringen. Aan de onderzijde van het kompas: 'Elev Pot / Lisabon 39 Rom / 42 Vened 45 Wien / Augsburg Paris / 48 Crcau 50 / And Vogl'. Het kompas past in een houten doos met deksel. In deze doos is met zwart inkt gechreven: 'B.J. Wielenga - LaCr. 22 Sneek'.
Zakzonnewijzers met gradenboog werden gebruikt om de tijd te kunnen meten op elke willekeurige plaats op aarde. Deze zakzonnewijzer werd gemaakt door Andreas Vogler te Augsburg. Burger in 1766, overleden in 1808. Augsburg was een plaats waar veel van dergelijke zakzonnewijzers werden gemaakt. De notities aan de onderzijde van het kompas zijn de aanduidingen van de breedtegraden van enkele steden: Lisabon (39°), Rome (42°), Wenen (45°), Augsburg en Parijs (48°), Krakau (50°). Elev Pol is een afkorting van Elevati Poli, ofwel poolshoogte, ofwel de geografische breedte.
De naam B.J. Wielenga is die van de schenker. Bauke Johannes Wielenga (of Wielinga zoals het geboorte- en huwelijksregister van de stad Sneek vermelden) werd geboren op 6 april 1861 als zoon van Johannes Wielenga (of ook wel Wielinga genoemd) en Johanna Langius. Op 16 mei 1885 woonde hij in Hommerts waar hij trouwde met Trijntje Vos uit Jutrijp (overleden 07 juli 1887). Op 14 december 1889 hertrouwd hij met Hiltje Hiemstra. Uit dit huwelijk twee kinderen: Anna Martha Wielinga (1890) en Simon Wielinga (1894).
literatuur:
- Ingekomen Stukken 8 sept. 1997
Reacties