Datering
Maker Klaas Dijkstra
Koperen doofpot, versierd met drijfwerk; ondermeer de kerk van Oudewater.
Koperen doofpot in de vorm van een rokje. Versierd met drijf- en graveerwerk: gezicht op oudewater, waterlandschap en bloem- en bladversieringen. De pot is van roodkoper, het deksel, het hengsel en de pootjes van geelkoper (messing). De doofpot is ouder dan de versiering. Eén van de poten is gedeukt.
Hoewel de doofpot niet gemerkt is, is uit informatie van de legatrice bekend dat de doofpot is versierd door Klaas Dijkstra te Sneek.
In 1914 startte koperslager Klaas Dijkstra (1895-1969) in zijn ouderlijk huis in de Kloosterdwarsstraat een eigen atelier. Hij had zijn ervaring opgedaan bij de bekende zilversmid Thijs de Haas. Het bedrijf groeide snel en het personeelsbestand groeide naar 22 personen waaronder zijn broers, zuster en vader. Een belangrijke klant was Douwe Egberts, die producten van Dijkstra aanbood voor koffie- en theepunten. Deze voorwerpen werden gemerkt als “Friesche Koper Kunst” waardoor zij te onderscheiden waren van de in opdracht vervaardigde stukken.
In 1929 kelderde de economie en daarmee de vraag naar koperen luxe-artikelen. Ook Douwe Egberts nam geen producten meer af. Klaas verliet het bedrijf en zijn broers Piet (1896-1966)en Sander (1901-1940) Dijkstra namen in 1937 het afgeslankte bedrijf over. Zij merkten hun voorwerpen met het merk “P&S Dijkstra” Na de dood van Sander in 1940 ging Piet Dijkstra verder met de uit het eigen bedrijf afkomstige ciseleur Hendrik Ferwerda.
In 1944 kwam Jan Dijkstra (1928-2005) in dienst bij zijn vader Piet. Later nam hij de zaak over. Jaarlijks werd er o.a. door hem een koperen koekepan gemaakt voor de Sneker Panschipper.
literatuur:
- Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1992, p. 26
Reacties