Datering
Maker Onbekend

Doofpot van de boeier Standfries.

Doofpot. Rood koper. Conisch van vorm. Geelkoperen hengsel. Op het deksel een porseleinen knop.
De doofpot is afkomstig van de boeier Standfries. Deze boeier werd in 1873 in opdracht Goslik de Vries te Grou gebouwd door Eeltje Holtrop van der Zee te Joure. In het werfboek is dit schip genoteerd als 'jagt' van 7,85 m. lengte. Al enkele jaren na de bouw liet De Vries het schip verbouwen tot boeier. Latere eigenaren waren: mr. C. van Eijsinga te Leeuwarden (1880-1912), A. Wegener Sleeswijk te Lemmer (1912-1918), A. Faber te Langweer (1918 tot de dertiger jaren). Faber verkocht het schip naar Amerika. De doofpot bleef bewaard bij de families Van Eijsinga en Voordewind. Tjerk Voordewind was de schipper van de boeier Stavo, die ook in bezit was van mr. C. van Eijsinga te Leeuwarden.
literatuur: - Sneeker Nieuwsblad 20 sept. 1956, 4 juni 1973, 24 sept. 1973. - H. Voordewind, Voordewind (Den Haag, 1951) 22-23. - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1971-1972, pp. 51-52 - J. Vermeer, Het Friese jacht (Leeuwarden, 1992), pp. 73-74 - H.G. van Slooten 'Eeltje Holtrop van der Zee en zijn familie' in: Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1988, pp. 116-118.

Identificatie
Titel
Doofpot van de boeier Standfries.
Objectnummer
FSM-J-186
Objecttype
  • Doofpotten
    Een doofpot is oorspronkelijk een pot waar in woningen met kachelverwarming de nog niet uitgebrande brandstof in werd gestopt. Doordat de pot luchtdicht gesloten kan worden, stopt de verbranding al gauw, wegens gebrek aan zuurstof. De overgebleven resten brandstof kunnen opnieuw worden gebruikt. Hout kan in de doofpot verkolen tot houtskool. In een middeleeuwse stad met houten huizen was het systematisch gebruik van de doofpot erg belangrijk ter voorkoming van brand. Het laten branden van een kachel of haard zonder toezicht was erg gevaarlijk. (Wikipedia)
  • Haarden
    Haarden zijn oorspronkelijk de geplaveide vloeren waar gestookt werd. Mogelijk vanaf de 15de eeuw duidde men met haard niet alleen de vuurplek aan maar ook de bijbehorende opbouw met rookvang. Mogelijk vanaf de 19de eeuw krijgt haard ook de betekenis van ijzeren kachel. In het verleden duidde men met haard soms ook het vertrek aan waarin gestookt werd. (Haslinghuis)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000013374
Over
Onderwerpen
  • Boeiers
    Een van de meest typische Nederlandse pleziervaartuigen dat in de loop van de 17de eeuw onder verschillende vormen in de vaart kwam. Het is algemeen gekenmerkt door zijn ronde vormen en zijn lengte-breedte verhouding van 3:1. Het jacht voert een zogenaamde boeiertuig ook bekend als bezaantuig met een grootzeil met gebogen gaffel en een boom, terwijl het stagfok op een botteloef wordt uitgehouden, de kluiver op een kluiverboom. De zijzwaarden waren breed en rond. Boeiers waren bij uitstek luxeschepen die dikwijls op fraaie wijze versierd waren met beeldhouw- en snijwerk. Zij zijn nog steeds in de vaart.A round-built inland vessel, which lent itself to many uses and was widely used, among other things, for private transportation, as a market vessel, vcoor church attendance, transportation, pleasure boating and the like) (MARDOC)One of the most typical Dutch pleasure craft that entered service under various forms during the 17th century. It is generally characterized by its round shapes and its length-width ratio of 3:1. The yacht carries a so-called buoy rig also known as mizzen rig with a mainsail with curved gaff and boom, while the staysail is held out on a bottlenose rudder, the jib on a jib boom. The swords were broad and rounded. Boeiers were pre-eminent luxury ships, often beautifully decorated with carving and carving. They are still sailing today.Een rondgebouwd binnenvaartuig, dat zich voor vele doeleinden leende en o.a. veel werd gebruikt voor particulier vervoer, als marktscheepje, vcoor kerkgang, vervoer, pleziervaart e.d.) (MARDOC)
Werk
Breedte
cm
Hoogte
22.0 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Koper
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • Metaal
    Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden