Datering

Doofpot met deksel

Vroeger werden openhaarden gebruikt om een huis op te warmen. Maar een openhaard was vaak niet voldoende om een leefruimte volledig te verwarmen. Vooral als deze groter was, kon dit erg lastig zijn. Gedurende de zeventiende eeuw kwam er gelukkig een nieuw soort verwarmingsmiddel bij: de kachel. Net zoals bij een openhaard, verwarmt een kachel de leefruimte door hout, turf (gedroogd veen) of kool (fossiele brandstof van plantenresten) aan te steken. Maar het branden van een kachel kon erg gevaarlijk zijn. Daarom stond er naast elke kachel een zogenaamde doofpot. Een doofpot is een pot waarin het brandende hout, turf of kool werd geschept. Vervolgens werd de deksel erop gedaan zodat er geen zuurstof meer bij kon, waardoor het vuur dooft. Tegenwoordig kennen we de doofpot vooral vanwege het spreekwoord ‘iets in de doofpot stoppen’. Wanneer je iets in de doofpot stopt wil je er niet over praten of houdt je informatie achter.

Identificatie
Titel
Doofpot met deksel
Objectnummer
C1906-226
Objectcategorie
haardgerei
Objecttype
  • doofpot
    Een doofpot is oorspronkelijk een pot waar in woningen met kachelverwarming de nog niet uitgebrande brandstof in werd gestopt. Doordat de pot luchtdicht gesloten kan worden, stopt de verbranding al gauw, wegens gebrek aan zuurstof. De overgebleven resten brandstof kunnen opnieuw worden gebruikt. Hout kan in de doofpot verkolen tot houtskool. In een middeleeuwse stad met houten huizen was het systematisch gebruik van de doofpot erg belangrijk ter voorkoming van brand. Het laten branden van een kachel of haard zonder toezicht was erg gevaarlijk. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/srm-collect-10000099
Werk
Hoogte
36.00 cm
Museum
Stg Rijksmuseum Muiderslot
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • koper
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Techniek
  • Gedreven
    Procedé waarbij een detail of een versiering op metaal wordt aangebracht door het met een hamer of een ander niet-snijdend gereedschap te kloppen. (AAT)
Aankoop & Licentie
Licentie
Alle rechten voorbehouden