Datering
Maker Onbekend

Schouw uit Workum.

Schouw. Rechthoekig bovenstuk, waarvan de voorzijde is voorzien van een profiellijst. Het bredere onderstuk, waar borden of andere porseleinen voorwerpen op geplaatst kunnen worden heeft een inwenkend deel en een buikig deel (kwispeldoorvorm). Aan de voorzijde drie risalerende balustervormen. Het bovenstuk is egaal groen geschilderd. Het onderstuk is voorzien van verschillende marmerimitaties: grijs op wit, geel op rood, etc.
De schouw is afkomstig uit een bovenvertrek van het pand Noord 51 te Workum. Dit pand is voorzien van een gevelsteen in de trapgevel met daarop de initialen van de eerste bewoners: 'PDP en ITE' en het bouwjaar: 1624'. De schouw was in situ voorzien van getordeerde witte pilaren van gips. Deze waren later bijgeplaatst. Ze zijn in het museum niet toegepast, doch geschonken aan de oudheidkamer Warkums Erfskip te Workum.
literatuur: - Jaarverslag Fries Scheepvaart Museum 1957

Identificatie
Titel
Schouw uit Workum.
Objectnummer
FSM-C-029
Objecttype
  • Schoorsteenmantels
    Schouwmantels zijn de bekledingen van de schoorstenen met inbegrip van zijn dragers of wangen die de stookplaten flankeren. Vaak zijn zij van natuursteen zoals marmer. In later tijd worden ze ook in andere materialen zoals hout uitgevoerd.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000009592
Over
Onderwerpen
  • Workum
Werk
Breedte
83.0 cm
Hoogte
95.0 cm
Lengte
195.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA