Datering
Maker Mathijs Ankringa

Schoorsteenmantel uit het pand Kleinzand 22-24 te Sneek.

Schoorsteenmantel. De marmeren mantel is samengesteld uit drie delen. Het marmer is versierd met rijke en zware S- en C-vormige bladornamenten en met bloemslingers in Lodewijk XV-stijl (rococo). De houten boezem is aan de voorzijde voorzien van een spiegel op de plaats waar oorspronkelijk een schilderstuk aanwezig zal zijn geweest. De tamelijk zware omlijsting heeft C- en S-vormige bladornamenten in Lodewijk XV-stijl. Daarboven bevindt zich fijn snijwerk in de vorm van blad- en bloemguirlandes in Lodewijk XVI-stijl. Op de bloemen zijn diverse insecten gesneden. Aan de bovenzijde zijn twee snijstukken geplaatst: een herder en een herderin. Ze sloten in de oorspronkelijke opstelling aan bij beschilderde behangsels met pastorale scènes.
De schoorsteenmantel is in 1781 vervaardigd in opdracht van de koopman en olieslager Berend Alring (Leer 1778 - Sneek 1824), die later burgemeester van Sneek was. De vervaardiger van de marmeren mantel is onbekend. De kwaliteit van het beeldhouwwerk is er een aanwijzing voor dat het vervaardigd is buiten Sneek, bijvoorbeeld in Amsterdam. De schoorsteenmantel is in 1954 geplaatst in het Fries Scheepvaart Museum. De schenkster - mevr. L. van Ham-Hesselink - was een nazaat van een erfgename van de bouwheer. In 1993 zijn op de zijkanten van de mantel gesneden bloem- en bladfestoenen geplaatst omdat ze in verwante stijl zijn uitgevoerd. De festoenen zijn afkomstig van panelen uit een Sneker herenhuis (inv.nr. 1992-046).
Literatuur: - Sneeker Nieuwsblad: 13+20 maart 1953 en 21 mei 1954. - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1988, p. 50 - S. ten Hoeve, Rococo in Friesland (Leeuwarden, 1991) pp. 31-32 en 36

Identificatie
Titel
Schoorsteenmantel uit het pand Kleinzand 22-24 te Sneek.
Objectnummer
FSM-C-001
Objecttype
  • Schoorsteenmantels
    Schouwmantels zijn de bekledingen van de schoorstenen met inbegrip van zijn dragers of wangen die de stookplaten flankeren. Vaak zijn zij van natuursteen zoals marmer. In later tijd worden ze ook in andere materialen zoals hout uitgevoerd.
  • Houtsnijwerk
    Houtsnijwerk is hout, dat bewerkt is met een stuk snijdgereedschap, waardoor het een bepaalde vorm krijgt. Dit wordt dan op bijvoorbeeld klokken of meubilair aangebracht om het er mooier uit te laten zien. Vroeger was dit het ambacht van de houtsnijder en de beeldsnijder, tegenwoordig wordt het vaak machinaal met een freesmachine aangebracht. (Wikipedia)
  • Beeldhouwwerken
    Algemene term voor een driedimensionaal kunstwerk. Kan van alle mogelijke en/of diverse materialen vervaardigd zijn. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000014523
Over
Onderwerpen
  • Sneek
Werk
Breedte
215.0 cm
Hoogte
322.0 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Mathijs Ankringa
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • Marmer
    marmer: natuursteen waarvan de grondmassa en het bindmiddel in hoofdzaak bestaan uit kalkverbindingen, tevens zijnde een metamorfe natuursteen. Polijstbare kalkstenen worden in de natuursteenhandel ook vaak marmer genoemd.Marble: natural stone whose base mass and binder consist primarily of limestone compounds, also being a metamorphic natural stone. Polishable limestones are also often called marble in the natural stone trade.
  • Steen
    Harde delfstof die niet smeedbaar, niet brandbaar en (vrijwel) niet in water oplosbaar is. Wordt in de bouwkunst gebruikt als houw-, breuk- of veldsteen. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden