Datering
Maker Knowles

Kapzaag.

Kapzaag. Houten handvat dat met drie klinken is bevestigd aan het zaagblad. Het zaagblad is rechthoekig van vorm en heeft een metalen kap over de rug. In het handvat met inslagstempels het bezitsmerk GD.
Het aantal tanden wordt altijd aangeduid met een getal dat staat voor het aantal tanden per inch. Deze zaag heeft 158 tanden op 50 cm ofwel 8 per inch. Een kapzaag wordt ook wel een toffelzaag genoemd. Dit is een verbastering van het Engelse dovetailsaw of zwaluwstaartzaag. Tegenwoordig wordt er echter onderscheid gemaakt tussen de kapzaag en de toffelzaag. De kapzaag is groter en heeft een grovere vertanding. Het grootste verschil is echter het handvat: een kapzaag heeft de grip van een handzaag terwijl te toffelzaag meestal een handvat heeft als het hecht van een steekbeitel. Verschillende makers gebruikten de namen ook wel andersom: de catalogus van Nooitgedagt noemt een toffelzaag als hierboven omschreven juist een kapzaag(je) (nr. 391) terwijl de kapzaag als hierboven omschreven een toffelzaag wordt genoemd (nr. 390).
Literatuur: - H. Janse, Van aaks tot zwei (Zeist 1998), p. 54 - A. Jackson en D. Day, Handboek gereedschap (Deventer 1979), p. 83 - A.K. Mulder, Ald Ark (Leeuwarden, 1990)

Identificatie
Titel
Kapzaag.
Objectnummer
FSM-N-051
Objecttype
  • Kapzagen
    Korte zaag voor fijn zaagwerk. Het zaagblad is rechthoekig en aan de bovenkant versterkt. Er is een type waarbij aan de bovenzijde van het blad een handgreep is bevestigd die over de hele lengte doorloopt. Een andere vorm heeft een handvat als van een Engels-Amerikaanse handzaag en een stalen band aan de bovenkant ter versteviging van het blad. De tanden staan niet op stoot, dus werkt de zaag in twee richtingen. De tanden zijn niet zo ver naar buiten gezet. Met deze zaag kunnen ook verstekken worden gezaagd. Lengten 25 tot 50 cm. Andere naam: toffelzaag.
  • Zagen
    Werktuig bestaande uit een platte strook staal, aan een zijde getand, bevestigd in een handvat en dienende om vaste (houten, maar ook metalen of stenen) voorwerpen door een heen en weer gaande beweging in stukken te verdelen of te vormen. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000010888
Werk
Breedte
cm
Hoogte
14.0 cm
Lengte
63.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Knowles
Datering
Materiaal
  • Staal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • Metaal
    Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA