Datering
Maker Onbekend

Boegbeeld in de vorm van een ijsbeer, afkomstig van de gelijknamige ijszeiler.

Boegbeeld in de vorm van een ijsbeer. Meerkleurig beschilderd.
Het boegbeeld is afkomstig van de ijszeiler IJsbeer van de familie Visser uit Heeg. Bij de verwerving van de ijszeiler in 1981 is het beeldje herplaatst. De ijszeiler IJsbeer (inv.nr. 1981-056) was eigendom van de palinghandelaren-familie Visser uit Heeg. Op 27 januari 1848 nam de IJsbeer deel aan de wedstrijd voor ijszeilers te Langweer. De hoofdprijs, een zilveren tabaksdoos, werd gewonnen door N. Visser uit Lemmer met de Flevo. IJszeilen was in 1848 nog een tamelijk nieuwe vorm van ijssport in Friesland, getuige het verslag in de Leeuwarder Courant: '... dit in deze provicie nog minder algemeen volksvermaak'. Er waren in Langweer dan ook slechts vier deelnemers.
literatuur: - J. Hepkema, Eenvoudige Memoires, (z.p., z.j.) 398 - Leeuwarder Courant 8 febr. 1848. - Catalogus scheepssier, Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1991, nr. 15

Identificatie
Titel
Boegbeeld in de vorm van een ijsbeer, afkomstig van de gelijknamige ijszeiler.
Objectnummer
FSM-J-258
Objecttype
  • Boegbeelden
    Boegbeeld, stevenfiguur; een gebeeldhouwde en meestal veelkleurig geschilderde versiering die aan de bovenkant van de scheg wordt geplaatst.
  • Scheepssier
    Al datgeen aan boord van een schip dat mooier gemaakt is dan strikt noodzakelijk is of dat voornamelijk voor het mooi aangebracht is. (De Binnenvaart)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000010896
Over
Onderwerpen
  • Dieren
  • IJszeilers
    IJsjacht of schuit. (debinnenvaart.nl)
Werk
Breedte
5.0 cm
Hoogte
13.0 cm
Lengte
17.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden