Datering
Maker Onbekend
Reglement van het admiraalzeilen met ijschuiten in Makkum in 1871.
Reglement en naamlijst. Drukwerk. Titel: 'Reglement op het Admiraalzeilen met IJsschuiten op het Meer te Makkum den 17 januarij 1871'. Op het achterkant van het reglement een naamlijst van deelnemers, die oningevuld is gebleven. Op de voorkant van het papier een stempel van het familiearchief Van Slooten.
Het reglement is afkomstig uit het bezit van H.G. van Slooten en G. van Slooten-Kaan. De grootmoeder van H.G. van Slooten stamde uit de familie Maas te Makkum. Zij hebben aan het admiraalzeilen in ijsschuiten meegedaan. Van Slooten publiceerde erover in het Jaarboek Fries Scheepvaart Museum. Uit berichten in de Leeuwarder Courant bleek dat het admiraalzeilen door dooi niet doorging. Hermanus Gooike van Slooten. Geboren te Leeuwarden 28 aug. 1913 en aldaar overleden 24 juli 1994. Zoon van Ybe van Sloten en Janke Kramer. Enkele dagen na zijn geboorte verhuisd naar Harlingen. Op zijn 18de jaar terug naar Leeuwarden. Trouwde op 25 juli 1945 te Sneek met Geesje Kaan (geboren Wommels 5 sept. 1916 en overleden Groningen 3 maart 1996). Herman van Sloten was eigenaar van het Veem- en opslagbedrijf Dirk de Vries en Co. te Leeuwarden (opslag en verwerking van granen en levensmiddelen). Van Slooten vervulde veel maatschappelijke functies. Op het gebied van de cultuur: penningmeester van het Fries Genootschap van Geschied- Oudheid- en taalkunde (20 jaar), besturen van het Fries Museum en van het Fries Scheepvaart Museum, bestuur van de Ottema-Kingma-Stichting (sinds de oprichting in 1955), actief in het het Genealogysk Wurkferbân van de Fryske Akademy, voorzitter van de Culturele Raad van Leeuwarden. Op het gebied van water- en ijssport: bestuur van de Vereniging de Friesche Elf Steden (40 jaar), secretaris van de Koninklijke Zeilvereniging Oostergoo (30 jaar), het Stamboek Ronde en Platbodemjachten. Voorts was Van Slooten betrokken bij de aankoop en overdracht van het Statenjacht Friso. Geesje van Slooten-Kaan was net als haar man actief in de culturele sector (lerares nijverheidsonderwijs en lid van de costuumcommissie) en in de watersport (wedstrijdzeilen). In 1984 kreeg Van Slooten van prins Bernhard de Zilveren Anjer.
literatuur:
- 'Zilveren Anjer voor Herman van Slooten' in Leeuwarder Courant 1 juni 1984.
- Nederlands Patriciaat nr. 77 (1993) pp. 468-470.
- H.G. van Slooten 'IJszeilen op het Makkumer Meer in 1871 en 1876' in: Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1973/1974, pp. 41-46
Reacties