Datering
Maker Onbekend

Reglement van het admiraalzeilen met ijschuiten in Makkum in 1871.

Reglement en naamlijst. Drukwerk. Titel: 'Reglement op het Admiraalzeilen met IJsschuiten op het Meer te Makkum den 17 januarij 1871'. Op het achterkant van het reglement een naamlijst van deelnemers, die oningevuld is gebleven. Op de voorkant van het papier een stempel van het familiearchief Van Slooten.
Het reglement is afkomstig uit het bezit van H.G. van Slooten en G. van Slooten-Kaan. De grootmoeder van H.G. van Slooten stamde uit de familie Maas te Makkum. Zij hebben aan het admiraalzeilen in ijsschuiten meegedaan. Van Slooten publiceerde erover in het Jaarboek Fries Scheepvaart Museum. Uit berichten in de Leeuwarder Courant bleek dat het admiraalzeilen door dooi niet doorging. Hermanus Gooike van Slooten. Geboren te Leeuwarden 28 aug. 1913 en aldaar overleden 24 juli 1994. Zoon van Ybe van Sloten en Janke Kramer. Enkele dagen na zijn geboorte verhuisd naar Harlingen. Op zijn 18de jaar terug naar Leeuwarden. Trouwde op 25 juli 1945 te Sneek met Geesje Kaan (geboren Wommels 5 sept. 1916 en overleden Groningen 3 maart 1996). Herman van Sloten was eigenaar van het Veem- en opslagbedrijf Dirk de Vries en Co. te Leeuwarden (opslag en verwerking van granen en levensmiddelen). Van Slooten vervulde veel maatschappelijke functies. Op het gebied van de cultuur: penningmeester van het Fries Genootschap van Geschied- Oudheid- en taalkunde (20 jaar), besturen van het Fries Museum en van het Fries Scheepvaart Museum, bestuur van de Ottema-Kingma-Stichting (sinds de oprichting in 1955), actief in het het Genealogysk Wurkferbân van de Fryske Akademy, voorzitter van de Culturele Raad van Leeuwarden. Op het gebied van water- en ijssport: bestuur van de Vereniging de Friesche Elf Steden (40 jaar), secretaris van de Koninklijke Zeilvereniging Oostergoo (30 jaar), het Stamboek Ronde en Platbodemjachten. Voorts was Van Slooten betrokken bij de aankoop en overdracht van het Statenjacht Friso. Geesje van Slooten-Kaan was net als haar man actief in de culturele sector (lerares nijverheidsonderwijs en lid van de costuumcommissie) en in de watersport (wedstrijdzeilen). In 1984 kreeg Van Slooten van prins Bernhard de Zilveren Anjer.
literatuur: - 'Zilveren Anjer voor Herman van Slooten' in Leeuwarder Courant 1 juni 1984. - Nederlands Patriciaat nr. 77 (1993) pp. 468-470. - H.G. van Slooten 'IJszeilen op het Makkumer Meer in 1871 en 1876' in: Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1973/1974, pp. 41-46

Identificatie
Titel
Reglement van het admiraalzeilen met ijschuiten in Makkum in 1871.
Objectnummer
FSM-1997-083
Objecttype
  • Reglementen
    Het geheel aan wetten, verordeningen of voorschriften die worden opgesteld door een publiek lichaam, een stichting of een al dan niet in een vennootschap ondergebracht bedrijf om de eigen lokale of interne zaken, de betrekkingen met anderen, of het bestuur van de leden te regelen. (AAT-Ned)
  • Hardzeillijsten
  • Naamlijsten
    Lijst van namen en bijbehorende jaartallen, gecalligrafeerd op papier of perkament. De namen kunnen van functionarissen zijn of van religieuzen, zoals prioren, kloosterlingen, notabelen, gestorvenen, diakens, predikanten. Vaak wordt de naamlijst benoemd naar degenen die genoteerd staan: predikantenlijst, priorenlijst.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000015471
Over
Onderwerpen
  • Makkum
  • IJszeilers
    IJsjacht of schuit. (debinnenvaart.nl)
  • Admiraalzeilen
    Term die thans nog uitsluitend voorkomt bij de zeilsport. Het is het gezamenlijk varen in formatie van jachten, sloepen e.d. onder leiding van één der schepen. Eertijds (en in de Lage Landen reeds bekend uit de 14e eeuw), geschiedde het admiraalzeilen (of in admiraalschap zeilen) van koopvaardijschepen uit nood, tot onderlinge beveiliging en verdediging.
Werk
Breedte
13.0 cm
Hoogte
23.0 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Papier
    Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. (Project Fotografie)Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA