Datering
Maker Onbekend

Paneel met houtsnijwerk met daarop het jaartal 1546. Vervalsing.

Paneel met houtsnijwerk. Voorstelling: in het midden een kelk met vuur, links een geknielde man met achter zich het wapen van Friesland, rechts een geknielde vrouw met achter zich het wapen van Sneek. Om de voorstelling gothische ornamenten en een tekst: 'DEUS BONIS EXPLEVIT MUNDUM / SNEECK Ao 1546 NGNM' (de heer heeft de aarde vervuld van goede dingen).
Toen ook elders in het land dergelijke panelen opdoken werd duidelijk dat de Museumcommissie van 1912 een vervalsing had gekocht. H. Halbertsma ging op onderzoek uit en ontdekte een in vervalsingen gespecialiseerde werkplaats.
literatuur: - Sneeker Nieuwsblad 12 sept. 1947, 13 februari 1953. - Ingekomen Stukken 7 dec. 1995

Identificatie
Titel
Paneel met houtsnijwerk met daarop het jaartal 1546. Vervalsing.
Objectnummer
FSM-N-102
Objecttype
  • Vervalsingen
    Een vervalsing is een kopie van een origineel voorwerp, die gemaakt is om voor echt door te gaan. (Conservation Dictionary)A forgery is a copy of an original object made to pass for genuine. (Conservation Dictionary)
  • Houtsnijwerk
    Houtsnijwerk is hout, dat bewerkt is met een stuk snijdgereedschap, waardoor het een bepaalde vorm krijgt. Dit wordt dan op bijvoorbeeld klokken of meubilair aangebracht om het er mooier uit te laten zien. Vroeger was dit het ambacht van de houtsnijder en de beeldsnijder, tegenwoordig wordt het vaak machinaal met een freesmachine aangebracht. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000011762
Over
Onderwerpen
  • Heraldiek
    Kennisgebied waarin men zich bezighoudt met familiewapens, inclusief hun afbeelding en gebruik, het vaststellen van wie het recht heeft deze te dragen, de genealogie van families met een eigen wapen en het behoud en de interpretatie van heraldische documenten. (AAT)
  • Sneek
Werk
Breedte
cm
Hoogte
29.0 cm
Lengte
56.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden