Datering
Maker Jan van Nijs

Deurbekroning met houtsnijwerk: afbeelding van Mozes met stenen tafelen.

Deurbekroning. Houtsnijwerk in Lodewijk XV-stijl (rococo). In het midden een C-vormig bladkrul met daarin een voorstelling van Mozes met twee stenen tafelen. Vanuit de krul lopen gesneden takjes en bladeren uit over het holle profiel van het deurkozijn. het overgrote deel van het snijwerk is nog voorzien van de oorspronkelijke meerkleurige beschildering.
Van de herkomst van de deurbekroning is niets bekend. Het zou afkomstig kunnen zijn uit een huis aan de Muntstraat te Sneek. Het werd in 1968 in het museum geplaatst. De vervaardiger van het houtsnijwerk is onbekend. Het is ontstaan onder invloed van het houtsnijwerk in het Sneker raadhuis (1761-1762) waaraan Johann Georg Hempel werkte. Navolgers van Hempel waren zijn in Sneek woonachtige bazen Gerrit Gorp (1729-1805, maar in 1786 uit Sneek vertrokken) en Jan van Nijs (? - 1780) en verder Pytter Jacobs van Wijk (1744-1817) en in mindere mate Mathijs Ankringa (1754-1814). Het snijwerk valt toe te schrijven aan Jan van Nijs. Jan van Nijs is niet gedoopt in Sneek. Toen hij in 1750 trouwde met Uilkjen Claes waren zij 'beide van Sneek'. In 1757 nam hij de zaak van beeldhouwer Gerben Jelles Nauta over. Van Jan van Nijs is werk bekend aan het stadhuis van Sneek (natuursteen), de kerk van Abbega, het raadhuis van Sloten en het raadhuis van Bolsward. Hij overleed in 1780.
literatuur: - Archief Vereniging Fries Scheepvaart Museum, correspondentie AM. Sustring - H. Halbertsma d.d. 19 sept. 1963. - S. ten Hoeve, Rococo in Friesland (Leeuwarden, 1991) pp. 29-31 en 36.

Identificatie
Titel
Deurbekroning met houtsnijwerk: afbeelding van Mozes met stenen tafelen.
Objectnummer
FSM-C-092
Objecttype
  • Houtsnijwerk
    Houtsnijwerk is hout, dat bewerkt is met een stuk snijdgereedschap, waardoor het een bepaalde vorm krijgt. Dit wordt dan op bijvoorbeeld klokken of meubilair aangebracht om het er mooier uit te laten zien. Vroeger was dit het ambacht van de houtsnijder en de beeldsnijder, tegenwoordig wordt het vaak machinaal met een freesmachine aangebracht. (Wikipedia)
  • Deuren
    Barrières die draaien, schuiven, kantelen, of vouwen om een deuropening af te sluiten, meestal van een massieve en afgewerkte constructie en die meestal leiden naar binnenruimtes of die scheiden. Wordt ook gebruikt voor vergelijkbare elementen die een bak of een kast afsluiten. Voor minder massieve of afgewerkte constructies en die meestal twee buitenruimtes scheiden wordt 'hekken (poortonderdelen)' gebruikt. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000009705
Over
Onderwerpen
  • Bijbelse figuren
  • Sneek
Werk
Breedte
cm
Hoogte
24.0 cm
Lengte
100.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Jan van Nijs
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden