Datering
Maker Onbekend

Windwijzer in de vorm van een pijl.

Windwijzer in de vorm van een pijl. In het midden van de pijl een verdikking, met daardoor een verticaal geboord gat, waardoor de pijl kan draaien. Aan het einde van de pijl een kamvormige veer. Door de kam een horizontaal gat. Door dat gat is met metaaldraad een rode vleugel aan de pijl bevestigd. Gerafeld aan de vluchtzijde.
De windwijzer is wellicht afkomstig van de visaak Dolphijn van de familie Voordewind. De Dolphijn werd in 1868 door Eeltje Holtrop van der Zee te Joure gebouwd voor mr. Jan Minnema Buma. Van 1918-1970 was de visaak eigendom van Hendrik Voordewind, de zoon van Tjerk Voordewind, die schipper was geweest van de overnaadse boeier Stavo, die in 1923 was gesloopt.
literatuur: - Catalogus Scheepssier in Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1991, nr. 47 - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1987, p. 20 - H.G. van Slooten 'Eeltje Holtrop van der Zee en zijn familie' in: Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1988, pp. 116-118.

Identificatie
Titel
Windwijzer in de vorm van een pijl.
Objectnummer
FSM-1987-021
Objecttype
  • Windwijzers
    Windwijzers zijn eenvoudige, mechanische instrumenten om de windrichting te bepalen. Vaak zijn zij versierd. Ze bestaan uit een vast gedeelte dat gemonteerd is op een object en een draaibaar gedeelte dat draait op een verticale stang. Het draaibare gedeelte bestaat uit een metalen plaat met een bepaalde voorstelling. Bij een geringe wind kan de windrichting al worden afgelezen. Windwijzers kunnen gecombineerd zijn met andere instrumenten, zoals zonnewijzers.
  • Vleugels
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000012868
Werk
Breedte
2.0 cm
Hoogte
5.0 cm
Lengte
40.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • Textiel
    Textiel is letterlijk 'al wat geweven is'. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord 'texere' dat weven betekent. (Wikipedia)Textile is literally 'all that is woven. The word is derived from the Latin word 'texere' meaning to weave. (Wikipedia)
  • Grenenhout
    Grenenhout is een houtsoort dat afkomstig is van de grove den (Pinus silvestris) met roodbruine noesten en jaarringen, harsrijk, vrij duurzaam. Deze houtsoort is voornamelijk uit Scandinavië en de Oostzeelanden ingevoerd. Oorspronkelijk werd het aangeduid als vuren, doordat de grove den in Noorwegen furuen wordt genoemd. Het hout van de zilverspar (granen) wordt sinds de 17e eeuw in Nederland vuren genoemd, dat van de grove den grenen. Deze verwarrende naamsverwisseling dient bij het lezen van oude bronnen terdege in de gaten gehouden te worden. (Haslinghuis)
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden