Datering
Maker Onbekend

Twee naamborden, afkomstig van het beurtschip van Hindeloopen op Sneek.

Twee naamborden. Iepenhout. Oogvormig. Op de bolle voorzijden in zwarte letters op wit: 'Hindeloopen'. De platte achterzijden van de borden zijn zwart geschilderd. Daar doorheen is een oude beschildering te zien: 'Hindeloopen / Koudum'.
Oud inv.nr.: FS-368
De naamborden zijn afkomstig van het beurtschip van Hindeloopen op Sneek. De bordjes hingen paarsgewijs met touwen over de kam van het roer, zodat men de beurtschepen van elkaar kon onderscheiden. De schenker Wiggert Amsterdam was de beurtschipper van Hindeloopen op Sneek.
literatuur: - Sneeker Nieuwsblad 2 feb. 1951. - Archief Vereniging Fries Scheepvaart Museum - correspondentie H. Halbertsma - A.M. Sustring, 14 nov. 1961.

Identificatie
Titel
Twee naamborden, afkomstig van het beurtschip van Hindeloopen op Sneek.
Objectnummer
FSM-J-067
Objecttype
  • Naamborden
    1. Algemene benaming voor paneel aan de muur van kerk of kerkelijke ruimte waarop de namen zijn gecalligrafeerd van bijvoorbeeld predikanten, geestelijken, kerkelijke ambtenaren, regenten of broederschapsleden, met toevoeging van de jaartallen van hun ambtstermijn. Ook borden met namen van wezen, jongelingen etc. Zijn de namen gecalligrafeerd op perkament of papier, gebruik dan de term: naamlijst. 2. Bord bij de ingang van de kerk, waarop de naam van de kerk en de tijden van de diensten te lezen zijn. Op dit bord zitten soms richels waartussen smalle bordjes worden geschoven met de naam van de dienstdoende predikant. (Religieus Erfgoedthesaurus)Houten bordje of plankje met een naam, bijvoorbeeld van de predikant die de komende zondag dienst zal doen. Deze naambordjes worden bewaard in een naambordjeskist. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000014269
Over
Onderwerpen
  • Beurtvaart
    Binnenvaartverbindingen onderhouden door bij toerbeurt varende schippers; in de 2e helft van de 19e eeuw werd de uitdrukking gebruikt voor de vaste binnenvaartdiensten, ook als deze door één schip of door een enkele rederij werden onderhouden. (Maritieme Encyclopedie)
  • Hindeloopen
  • Sneek
Werk
Breedte
1.2 cm
Hoogte
14.0 cm
Lengte
32.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Iepenhout
    Iepenhout is een inheemse houtsoort dat afkomstig is van de iep. Het hout is zeer taai, vrij hard en wordt weinig gebruikt als timmerhout omdat het snel door houtworm wordt aangetast als het niet regelmatig in trilling wordt gebracht. (Haslinghuis)
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA