Datering
Maker Onbekend

Zeven messing letters afkomstig van het beurtschip Pelikaan

Zeven letters letters. Messing, voorzien van verzonken gaatjes voor schroeven. Oorspronkelijk spelden de letters de naam Pelikaan maar de K ontbreekt.
De letters zijn afkomstig van het beurtschip Pelikaan dat een vaste dienst onderhield tussen Sneek en Leeuwarden onder kapitein J. Koornstra. In 1937 werd de stoomboot Pelikaan ter veiling aangeboden in Sneek. Vermoedelijk is deze toen gekocht door de gebroeders Leemburg. Deze adverteren vanaf zeker 1 juli 1942 met rondvaarten en 'Elfmerentochten' vanuit Sneek met de 'luxe stoomboot Pelikaan'. 23 juli dat jaar worden de Elfmerentochten al weer uit het programma geschrapt wegens gebrek aan kolen. In september 1942 adverteren de gebr. Leemburg met een 'salonboot Pelikaan, geschikt voor vracht en veevervoer'. Vanaf augustus 1943 tot zeker in 1946 wordt er in een vaste dienst mee gevaren tussen Sneek en Lemmer.
Literatuur: - Leeuwarder Courant 22-06-1937, 18-06-1942, 28-09-1942, 26-08-1943, 11-07-1944, 19-07-1946

Identificatie
Titel
Zeven messing letters afkomstig van het beurtschip Pelikaan
Objectnummer
FSM-2017-005
Objecttype
  • Naamborden
    1. Algemene benaming voor paneel aan de muur van kerk of kerkelijke ruimte waarop de namen zijn gecalligrafeerd van bijvoorbeeld predikanten, geestelijken, kerkelijke ambtenaren, regenten of broederschapsleden, met toevoeging van de jaartallen van hun ambtstermijn. Ook borden met namen van wezen, jongelingen etc. Zijn de namen gecalligrafeerd op perkament of papier, gebruik dan de term: naamlijst. 2. Bord bij de ingang van de kerk, waarop de naam van de kerk en de tijden van de diensten te lezen zijn. Op dit bord zitten soms richels waartussen smalle bordjes worden geschoven met de naam van de dienstdoende predikant. (Religieus Erfgoedthesaurus)Houten bordje of plankje met een naam, bijvoorbeeld van de predikant die de komende zondag dienst zal doen. Deze naambordjes worden bewaard in een naambordjeskist. (Religieus Erfgoedthesaurus)
  • Letters
    Wordt gebruikt voor conventionele symbolen, meestal geschreven of gedrukt, die alleen of in combinatie met elkaar simpele of gecompliceerde spraakgeluiden voorstellen, en die de eenheden van een alfabet vormen. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000024009
Over
Onderwerpen
  • Beurtschepen
    Binnenvaartuig dat op geregelde tijdstippen een vaste dienst onderhoudt tussen twee of meer havens voor het vervoeren van vracht en/of passagiers. (MARDOC)
Werk
Hoogte
10.4 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Messing
    Legering van koper en zink, z.g. geelkoper. Hiervan werden talloze voorwerpen gegoten, zoals kronen, lezenaars, koorhekken of onderdelen daarvan. Men noemde dit geelgieterswerk. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA