Datering
Maker Onbekend

Schoorsteenstuk met voorstelling van het kofschip Gesina.

Schilderij. Schoorsteenstuk. Olieverf op doek. Voorstelling van een kofschip op wijd water. Het schip vaart van de beschouwer weg, met de zeilen over stuurboord, koers naar bakboord. Twee masten: de voorste mast met gaffelgrootzeil, fok, twee kluivers en een breefok in de top, de achterste mast met gaffelbezaan. In de top van de voormast een naamwimpel: 'GESINA'. Op het achterschip een Nederlandse vlag. Boven de achterramen van het schip twee naamborden met onleesbare tekst. Het doek is niet ingelijst. Door veelvuldig oprollen is het schilderwerk ernstig beschadigd: breuken, gaten. Voorts is het doek ernstig verkleurd (bruin).
Over de herkomst van het schoorsteenstuk is bij de schenker niets bekend. In de lijsten van Het College Zeemanshoop, bewerkt door S. Parma, komt tweemaal een kofschip voor met de naam Gesina. De ene kof Gesina wordt in 1836 genoemd onder nr. 356 met als kapitein P.P. Muntendam en als reder C.M. Nap te Groningen. De andere kof Gesina wordt in 1842 genoemd onder nr. 638 met als kapitein L.S. Pinksterboer, die tevens de reder is.
literatuur: - Horst Menzel, Smakken, Kuffen, Galioten, Drei fast vergessene Schiffstypen des 18. und 19. Jahrhunderts (Hamburg, 1997)

Identificatie
Titel
Schoorsteenstuk met voorstelling van het kofschip Gesina.
Objectnummer
FSM-1997-279
Objecttype
  • Schilderijen
    Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
  • Schoorsteenstukken
    Paneel, schilderij of decoratieve constructie van nagelvaste aard boven een schoorsteenmantel. Een schilderij kan soms aan de hand van zijn afwijkende, hoge formaat worden ontmaskerd als een oud schoorsteenstuk.Schoorsteenstukken zijn geschilderde panelen in schoorsteenmantels. (Haslinghuis)
  • Scheepsafbeeldingen
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000015495
Over
Onderwerpen
  • Kofschepen
    18de, 19de eeuws scheepstype. Vrachtschip met ronde vormen en kromme voorstevenbalk. Gepiekt voor- en achterschip. Vrij smal vlak. 100-300 ton groot. De grote koffen waren kielschepen en hadden vaak geen zwaarden. Het waren tweemasters met een grote mast en bezaan. De grote mast was vaak zowel langsscheeps als (gedeeltelijk ook) dwarsscheeps getuigd. Ze werden voor de grote binnen- en voor de buitenvaart gebruikt. Vaak voorzien van roef en paviljoen. De kleinere van deze koffen hadden vaak een minder diepe kiel (slechts ca. 10 cm i.p.v. ca. 30 cm.) en beschikten wel over zwaarden. Ze waren soms, vooral in het voorschip minder gepiekt. (De Binnenvaart)Een kustvaarder die in de loop van de 18de tot in het midden van de 19de eeuw in de Nederlanden en Duitsland in de vaart was en de plaats innam van de fluit en de kat. (aatned.nl)
Werk
Breedte
70.0 cm
Hoogte
80.0 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Olieverf
    Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden