Datering
Maker Onbekend

Steekpasser.

Steekpasser. smeedijzer. Poten eindigend in resp. twee en drie scharnierbladen die met een klinknagel aan elkaar zijn verbonden. De bovenzijden van de poten hebben een vierkante doorsnede met een eenvoudige gesmede versiering. De onderzijden hebben een halfronde doorsnede en lopen uit in een punt.
Literatuur: - A.K. Mulder, Ald Ark (Leeuwarden, 1990)

Identificatie
Titel
Steekpasser.
Objectnummer
FSM-2008-222
Objecttype
  • Steekpassers
    De loodgieter hanteert de steekpasser voor het uitzetten van afstanden en cirkels.Deze passer heeft twee even lange benen met aan de onderzijde een scherpe punt. De benen zijn aan de bovenkant draaibaar aan elkaar verbonden. Die verbinding kan door middel van een klinknagel, schroef of duimschroef strak aangezet worden. Oude benaming: kompas.Twee houten of metalen benen van gelijke lengte die aan de bovenzijde draaibaar aan elkaar zijn verbonden. De verbinding is geschroefd of voorzien van een vleugelmoer. Aan de onderzijde van beide benen is een scherpe metalen punt. De maten van metalen passers variëren van 7,5 cm tot ruim 40 cm, houten steekpassers kunnen nog langer zijn.
  • Passers
    Tweebenig instrument(je) om cirkels of bogen te beschrijven en kleine afstanden te meten en uit te zetten bij tekenwerk. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000021230
Werk
Lengte
25 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • IJzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden